Dolar düşüşünü üçüncü aya taşıdı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Dolar düşüşünü üçüncü aya taşıdı

EKONOMİ Haberleri  / AA

İki aydır Türk lirası karşısında değer kaybeden ABD doları, temmuz ayını da yüzde 3,5 düşüşle 5,59'dan tamamladı. Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanının görevden alınmasına rağmen, İstanbul seçimleri sonrası hakim olan sakin havanın ve piyasalardaki güvercin tutumun, dolar/TL'de olası yukarı yönlü bir hareketi önlediğini ifade etti.

Küresel piyasalarda artan belirsizlikler ve ticaret savaşlarının neden olduğu deflasyonist ortam, özellikle ABD Merkez Bankasını (Fed) güvercin bir tutuma yönlendirirken, dolar/TL'deki değer kaybının üçüncü aya taşınmasında da önemli bir rol oynadı.

Temmuzda gerçekleşen S-400 teslimatının ardından ABD ile yaşanması beklenen olası gerginliğin ortadan kalkması ve yaptırım kararının ertelenmesi TL'de yaşanabilecek değer kaybının önüne geçti. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği doğal gaz arama faaliyetleri sebebiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından alınan yaptırım kararlarının TL üzerinde etkisi de sınırlı oldu.

Takip eden günlerde Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına rağmen, açıklamada kullanılan yumuşak dil, TL'de yaşanan kayıpları minimize etti. ABD'de tutuklu bulunan Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın serbest bırakılması da siyasi riskleri yumuşatan bir başka unsur oldu.

TCMB'nin 25 temmuzda politika faizini 425 baz puan indirmesine rağmen Avrupa Merkez Bankasının (ECB) aynı gün verdiği aşırı güvercin mesajlar ile piyasalar sakin bir geçiş sürecine sahne oldu.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Yenilenen İstanbul seçimleri ve ortaya çıkan siyasi sonuçların merkezi hükümet tarafından olgunlukla karşılanması, Türkiye’nin iç siyasi riskini ortadan kaldırdı." değerlendirmesinde bulundu.

S-400 alımından kaynaklanan yaptırım ihtimalinin Osaka'daki G-20 zirvesinde yapılan karşılıklı görüşme neticesinde ortadan kalktığına değinen Arzova, "Türkiye’nin CDS primi hızla geri gelince, TL 31 Mart seçimi öncesi seviyelere geri döndü." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...