Dolar düşecek, TL değer kazanacak: Ünlü ekonomist Batırel TCMB'nin sonraki hamlesini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Piyasalarda gözler yarın açıklanacak politika faizi kararına çevrildi. Kritik karar öncesinde dolar kuru tahminleriyle öne çıkan ünlü ekonomist Necmettin Batırel'den dikkat çeken tahmin geldi. Doların düşeceğini ve TL'nin değer kazanacağını söyleyen Batırel, TCMB'nin sonraki hamlesini açıkladı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında ilk kez toplanıyor. Yarın (22 Haziran) gerçekleştirilecek toplantıda politika faizi konusunda önemli bir karara imza atılacak. Toplantıda alınacak kararla heterodoks ekonomi politikalarından orotodoks politikalara geri dönüşün sinyali verilmiş olacak. Ekonomi çevreleri faizde artışa kesin gözle bakıyor. Ancak tam olarak yüzde kaç artış yapılacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Konuyla iligli olarak ekonomiye ilişkin çarpıcı yorumlarıyla ön plana çıkan Türkiye Gazetesi Yazarı Ekonomist Necmettin Batırel'den dikkat çeken yorum geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a büyük bir güvenin olduğunu söyleyen Batırel, bu güvenin pekişmesi için doğru uygulamalara imza atılması gerektiğini belirtti. 

Politika faiziyle ilgili tahminini açıklayan Batırel, dolar kurunda yaşanacak düşüşe işaret etti. Ünlü ekonomist Necmettin Batırel, TGRT Haber'de yayınlanan programda şunları söyledi:

"BANKACILAR YÜKSEK FAİZ İSTEDİ

Mehmet Şimşek banka genel müdürleri bir görüşme yaptı biliyorsun. Banka genel müdürleri yüksek faiz istemişler kendisinden. O da buna pek razı gelmemiş. Buna razı gelmeyince borsada da satışlar yoğunlaştı. Bankalar yüksek faiz istemezler normalde, ama mutlaka doları düşürmemiz lazım diyorlar. Şimşek de demiş ki ya önümüzde üç ay var. Üç ay boyunca turizmden en az 30 milyar dolar para gelecek. Bu paraların girmesi ile beraber Türkiye'de Türk lirası ve değer kazanacak. 

MERKEZ BANKASI'NIN İKİNCİ KOZU

Şu anda yüzde 8.5. Benim tahminim yüzde 15'lik bir artış yapılacak, aşırı bir artış olmayacak. Belki yüzde 16 olabilir. Bundan sonra Merkez Bankası sözlü yönlendirme yapacak.

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇECEK

Yüzde 15 zam yapılırsa, dolar 22 TL'ye kadar geriler. Eğer yüzde 20 yaparsa, biraz zayıf bir ihtimal ama kapııyı kapatmak istemiyorum. O zaman 21.50 TL'ye düşer. Ekonomi yönetimi doların 25 TL'ye çıkmasını istemiyor. Çıkarsa Merkez Bankası hemen müdahale edecek."

REZERVLER ARTIYOR

İki haftadan beri TCMB'nin rezervleri artıyor. Neden, seçim öncesi yapılan müdahale kesildi. Dolar yükselince döviz rezervleri arttı. 102.8 milyar dolara yükseldi. Net rezervler eksiye düşmüştü. Şu anda 500 milyon dolar artıya geçmiş durumda."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...