Dolar dengesini arıyor Türkiye korkmasın

Dolar dengesini arıyor Türkiye korkmasın

Ekonomi Haberleri

Bütün para birimlerinin değer kaybettiğini vurgulayan analistler, 'sepet'e bakıldığında Türk lirasının hâlâ güçlü göründüğünü belirtiyor

Doların Türk lirası karşısında rekor kırarak 2.70 seviyesini aşması piyasaları tedirgin ederken, analistler bu hareketliliğin geçici olduğunu ve liranın gerçek değerine geldiği görüşünü belirtiyor. Renaissence Capital Türk Varlıkları Birimi Müdürü Michael Harris, Türk lirasındaki değer kaybının sanıldığı kadar olumsuz bir tabloya işaret etmediğini kaydetti. Dolarda "kırmızı çizgi" diye bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Harris, şöyle devam etti: "Genellikle 'kırmızı çizgi', bir hükümetin ya da merkez bankasının para birimini belirli bir seviyede koruması halinde oluşan, doğal olmayan durumla ilgilidir; Nijerya'daki gibi. Bu gibi durumlarda herkes para biriminin korunduğunu düşünür ve yanlış yerde pozisyon alır. Türkiye için böyle bir durum söz konusu değil. Ortada psikolojik bir endişe var ama gerçek şu ki, doların şu anda 2.70 seviyesini görmüş olması, 2.80-2.90'ı ulaşma ihtimalini artıran bir durum değil."
AŞIRI DEĞERLİYDİ
Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Kıdemli Uzmanı William Cline de, uzun zamandır aşırı değerli olan TL'nin son dönemde dış şoklardan ötürü değer kaybederek denge seviyesine yaklaştığını vurguladı. Doların özellikle son 6 ayda bütün önemli para birimleri karşısında değer kazandığına dikkati çeken Cline, "Dolar güçlenme sürecinde, faiz oranları ABD'de artıyor ama başta Avrupa olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerde düşük kalması bekleniyor. TL'deki değer kaybı bir problem olarak değil, sağlıklı bir gelişme olarak değerlendirilmeli. Avro da çünkü son 6 ayda dolara karşı yüzde 16 değer kaybetti. Bu sebeple lira, sepette hâlâ güçlü durumda" ifadelerini kullandı.
FAİZ FİYATLANDI
New York merkezli DailyFX'in Döviz Stratejisti Christopher Vecchio ise dolardaki yükselişi, FED'in faiz artırımına başlamaya hazırlanması ve diğer büyük merkez bankalarının gevşek para politikalarına dayandırdı. Vecchio, şunları kaydetti: "Dolardaki rallinin büyük bölümü, FED'in 2008 finansal krizinden bu yana ilk faiz artışını bu yıl içinde yapacağı beklentisine dayanıyor. Piyasalar, 1 yıl boyunca aylık ortalama 200 binin üstünde gerçekleşen istihdam artışını referans alıyor."


BORSA TAKMADI, ALTIN 105'E DAYANDI
Dolarda yükseliş trendi sürerken en ilginç gelişmelerden biri, borsanın bu yükselişe negatif tepki göstermemesi oldu. 20 ayda yüzde 50 prim yapan dolara rağmen borsa endeksi 80 bin puan üzerinde yerini sağlamlaştırdı. Gram altın ise dolardaki yükselişe paralel olarak 105 lira seviyesine yaklaştı.








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...