Dolar, altın ve Borsa için kritik saat! Merkez Bankası'nda karar günü: Piyasanın tahmini belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolar, altın ve Borsa için kritik saat! Merkez Bankası'nda karar günü: Piyasanın tahmini belli oldu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Piyasalar bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan (PPK), gelecek kritik faiz kararına odaklandı. Dolar, altın ve Borsa'nın yönü Merkez Bankası'nın kararıyla yeniden değişecek. Peki Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın kararı ne yönde olacak? Piyasaların beklentileri neler? Dolar, altın ve Borsa nasıl tepki verecek? İşte kritik karar öncesinde son durum...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün piyasaların merakla beklediği politika faizi kararını açıklayacak. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Kasım ayına ilişkin bir haftalık vadeli repo işlemlerinde uygulanan faiz oranını yani politika faizini belirleyecek. Ağustos ayında mega faiz kararıyla piyasaları şaşırtan Merkez Bankası'nın kararının ne yönde olacağı merak uyandırmaya devam ederken uluslararası kuruluşlar ve ekonomistler faiz kararına ilişkin beklentilerini açıkladı.

FAİZ KARARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Kurul Bugün saat 14.00'te kasım ayı faiz kararı için sonucu açıklayacak. Merkez Bankası Ekim ayında gerçekleştirilen son toplantısında 500 baz puanlık faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 35'e yükseltmişti.

MERKEZ BANKASI TEMPO YAVAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra değişen Merkez Bankası yönetimi Haziran ayından bu yana ekonomi politikasında yaşanan değişimle politika faizini 26.5 puan yükseldi. Ağustos ayında 750 baz puanlık mega faiz kararıyla piyasaları şaşırtan Merkez Bankası, Eylül ve Ekim ayında piyasalarla uyumlu bir karara imza attı. Ekonomistler, Kasım ayında Merkez Bankası’nın sıkılaşma döngüsünde yavaşlama temposuna girmesini bekliyor.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİLERİ NELER?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, tahmin lerini açıkladı.

12 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan ankete göre ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri, yüzde 37,50 ile yüzde 40,00 arasında değişti. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40,00 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkarıldı.

Dolar, altın ve Borsa için kritik saat! Merkez Bankası'nda karar günü: Piyasanın tahmini belli oldu

Foreks anketine katılan 22 ekonomistin tamamı da faizin artırılacağını öngördü. Kasım ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 250 baz puan artırılacağı ve yüzde 35,00 seviyesinden yüzde 37,50 seviyesine yükseltileceği yönünde oluştu. En yüksek tahmin yüzde 40,00 olurken, en düşük tahmin yüzde 37,50 olarak gerçekleşti. 22 ekonomistin 18'i 250 baz puan, 2'si 500 baz puan, 2'si ise 300 baz puanlık faiz artırımı öngörüsünde bulundu. 

Reuters'ın anketine katılan 21 ekonomist, yüzde 35 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 37.5 ile yüzde 40 bandında yer alıyor. Ankete göre politika faizinde 16 ekonomist 250 baz puan, üç ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 350 baz puan ve bir ekonomist ise 300 baz puan artış bekliyor.

ULUSLARARASI KURUMLAR 250 BAZ ARTIŞTA HEM FİKİR

Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaşmaya daha yavaş bir tempoyla devam edeceğini öngören kurumlar arasına Morgan Stanley de katıldı. JPMorgan politika faizinin kasımda 250 baz puan artırılacağını öngörüyor. Aralık toplantısında da 250 baz puanlık artış yapılacağını tahmin ediyor. Societe Generale, Kasım toplantısında politika faizinin 250 baz puan artışla yüzde 37,50 seviyesine çıkacağını düşünüyor. 

GOLDMAN FAİZ İNDİRİMİ İÇİN TARİH VERDİ

Goldman Sachs 2024 görünüm raporunda TCMB'ye ilişkin tahminlerini paylaştı. Paylaşılan çarpıcı raporda TCMB'nin bu yıl faiz artırımlarına devam edeceği ve politika faizinin yüzde 40'a kadar yükseleceği öngörüldü. Banka 2024'ün 3. çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağı, yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e gerileyeceği tahminine yer verdi.

Dolar, altın ve Borsa için kritik saat! Merkez Bankası'nda karar günü: Piyasanın tahmini belli oldu

DOLAR VE ALTIN'IN YÖNÜ NE OLUR?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan (PPK), gelecek faiz kararı öncesinde döviz kurları ve emtia fiyatları yükselişini hızlandırdı. Dolar 28.80 TL'nin üzerinde adım adım 29 TL'ye doğru giderken, Euro ise 31.50 TL'nin üzerinde fiyatlanmayı sürdürdü. Ons altın yeniden 2000 doları, gram altın ise ekranda 1850 TL'yi serbest piyasada ise 1900 TL'yi aştı. 

Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında piyasalarda yaşanabileceklere ilişkin değerlendirmede bulundu. Hem altın, hem dolar hem de borsa için tahminde bulunan Ekonomist Tufaner, “Beklentiler dahilinde 250 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleşirse dolarda 30 TL, Borsa İstanbul’da ise 8200 seviyesinin kısa sürede aşılması kuvvetle muhtemel. Doların yükselişine ons fiyatının da eşlik ettiğini düşünürsek gram altında da yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Ancak, agresif bir faiz artışı gerçekleşirse hem doların hem de borsanın baskılanacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...