Doğu'da karakol değil, yatırım arttı

- Güncelleme:
Doğu'da karakol değil, yatırım arttı

Ekonomi Haberleri

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bu yıl tam anlamıyla kamu yatırımı patlaması yaşanıyor. 'devlet yatırım değil, karakol yapıyor' iddiaları boşa çıktı.

Terör baskısı sebebiyle geçmiş yıllarda yatırımların güçlükle yapılabildiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bu yıl tam anlamıyla kamu yatırımı patlaması yaşanıyor. 52.9 milyar liraya yaklaşan kamu yatırımlarından Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi kentler kamu yatırımlarında ilk sıralarda yer alırken, rakamlar iddia edildiği gibi devletin bölgeye karakol değil bol bol yatırım yaptığını gösteriyor. nbsp;Çarpıcı rakamlar devletin bu yıl içinde yapacağı yatırım programında yer aldı. nbsp;İller sıralamasında İçişleri Bakanı Muammer Güler'in memleketi Mardin, kamu yatırımıyla üçüncü sıraya oturdu. Geçen yıl 721 milyon TL'lik yatırımla tarihinin en yüksek ödeneğini alan kente ayrılan kaynak bu yıl 1 milyar 458 milyon TL ile ikiye katlandı. Devlet yatırımlarında 5. sıraya Diyarbakır yerleşirken Şanlıurfa ise en çok yatırım alan 6. il oldu. Lice'deki karakol yapımının tartışıldığı Diyarbakır'da Kralkızı'ndan Silvan'a kadar baraj yapımının yanı sıra hastanelerden okullara, halk eğitim merkezlerinden maden aramalarına, camilerden konuta kadar birçok alanda kamu yatırımları gerçekleştirilecek. Bunun için Diyarbakır'a ayrılan ödenek 914 milyon 826 bin lira. Bu yıl 789 milyon 586 bin TL'lik kamu yatırımı alacak Şanlıurfa'da da tarımdan hayvancılığa, enerjiden ulaştırmaya kadar farklı sektörlerde büyük yatırımlar hayata geçirilecek. Listede dikkat çeken bir başka detay da Iğdır, Tunceli ve Hakkari'nin durumu. AK Parti, son seçimlerde sadece bu illerde milletvekili çıkaramazken, kamu yatırımlarının kesilip kesilmeyeceği tartışma konusu olmuştu. Buna karşın üç il de, tarihlerinin en büyük yatırımını bu yıl görüyor. Iğdır'a 89 milyon 539 bin TL, Hakkari'ye 155 milyon 301 bin TL, Tunceli'ye de 62 milyon 163 bin TL'lik kamu yatırımı yapılıyor. nbsp;Suriyelilerin akın ettiği ve Reyhanlı olayıyla gerginliğin yaşandığı Hatay'ın ödeneği bu yıl ikiye katlanan iller arasında. Geçen yıl 314 milyon 474 bin TL harcanan kente devlet bu yıl 633 nbsp;milyon 627 bin TL gönderiyor. Geçirdiği depremin yaralarını saran Van'da geçen yıl 246 milyon 980 bin TL olan yatırım, bu yıl 402 milyon 240 bin TL'ye çıkarıldı.


Diyarbakır'da 4 ayda nbsp;2 bin iş yeri açıldı nbsp;
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, çözüm sürecinin başlamasıyla Diyarbakır'da son 4 ayda 2 bin işyerinin açıldığını söyledi. Ebedinoğlu, bir dönem sürekli kepenk kapatmak zorunda kalan Diyarbakır esnafının, çözüm süreciyle birlikte son dönemlerde hareketli günler yaşadığını belirtti. Bölgede 30 yıldan sonra esnafın ilk defa bu kadar hareketli olduğunu gözlemlediklerini dile getiren nbsp;Ebedinoğlu, "Son 4 ay içerisinde son yılların en fazla işyeri açılmasına Diyarbakır şahit oluyor. Esnaf kayıtlarımızda büyük bir artış yaşanıyor. Özellikle geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100 artışın yaşandığını görmekteyiz. Çözüm sürecinin başlamasıyla Diyarbakır'da 2 bin yeni işyeri açıldı. Geçmiş dönemlerde kepenk kapatan esnafımız artık huzurlu bir şekilde sabah kepengini açıyor. Ayrıca şu an 100'ün üzerinde yatırımcı OSB'de iş yapmak için sırada bekliyor. Küçük sanayi siteleri şuan yeterli gelmiyor" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...