Doğalgaza zam gelecek mi?

Doğalgaza zam gelecek mi?

Ekonomi Haberleri

Herkesin doğalgaza zam var mı sorusuna cevap Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan geldi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya ile görüşmelerin sürdüğünü belriten Yıldız, mart ayında doğalgaza zam öngörmediklerini belirtti.

Bakan Yıldız, Ukrayna'da yaşanan siyasi krizin, Rusya'nın gaz dağıtımını etkilemeyeceğini bu yüzden gaz tedarikinde zorluk yaşamayacaklarını öngördüğünü söyledi.

"İRAN, TÜRKİYE'DEKİ DOĞALGAZ PAZARINI KAYBETMEK İSTEMEZ"


Londra merkezli Trusted Sources Gelişmekte olan Ekonomiler Araştırmalar Direktörü Stephen O'Sullivan, Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgaz fiyatında indirim talebine ilişkin olarak, "İran, Türkiye'deki doğalgaz pazarını kaybetmek istemez" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan O'Sullivan, Asya'daki doğalgaz fiyatlarının Avrupa için belirlenen fiyatlardan daha yüksek olduğunun doğru olduğunu anlattı.

Gaz fiyatlarının bölgesel olarak belirlenmesi nedeniyle Türkiye'nin İran'la olan doğalgaz ithalatında indirim alamayabileceğini ancak, İran'ın halen uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu belirten O'Sullivan, İran'ın doğalgaz satışı yapabileceği yerlerin oldukça sınırlı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin doğalgaz alımı konusunda başka seçenekleri de olduğunu belirten O'Sullivan, "Benim öngörüm şu; İran, Türkiye'deki doğalgaz pazarını kaybetmek istemez. Türkiye pazarının İran'a yakın olması sebebiyle Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği doğalgazda daha uygun bir fiyatlama olabilir" dedi.

Türkiye'nin, İran'dan aldığı doğalgazın fiyatında indirim talebiyle başvurduğu Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde (ICC) ilk duruşma, 17 Şubat'ta yapılmıştı. Duruşmanın ardından İran Milli Gaz Şirketi Genel Müdürü Hamid Rıza Iraki, Türkiye'nin doğalgaz fiyatında indirim talebi hakkında, "Mevcut anlaşmamız gereğince doğalgazda indirim yapılması gündemde yok" demişti.

Buna karşın Türkiye ve İran arasında anlaşmada öngörülenin altında daha ucuza doğalgaz ithalatı için görüşmeler devam ediyor. nbsp; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise dün İran'dan gelen, "Türkiye'nin aldığı gazın hacmi artarsa o zaman indirim yaparız" açıklamalarının hatırlatılması üzerine, yeni doğalgaz kaynaklarını birçok ülkeyle birlikte değerlendirdiklerini ancak gelen teklifin, bundan sonra artırılacak miktarlar da dahil olmak üzere beklentileri karşılamadığını açıklamıştı.

Türkiye'nin Kuzey Irak enerji kaynakları açısından birçok fırsatı elinde bulundurduğunu vurgulayan O'Sullivan, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz kaynaklarına bu kadar yakın olmasının enerji güvenliği açısından enerji ithalatçısı olması açısından son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Kuzey Irak Yönetimi Türkiye üzerinden petrol ve doğalgazın ulaştırılması, Türkiye'deki ekipmanın kullanılması için ödeme yapacaktır" dedi.

Bağdat'ın Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin enerji anlaşmalarından bağımsız hareket etmesinden memnuniyet duymadığını söyleyen O'Sullivan, "Bağdat, Kuzey Irak'ın, merkezi yönetimin kontrolü dışında davranmasının diğer petrol sahalarını da içeren bölgelerde olası bir domino etkisi yaşatmasından çekiniyor" dedi.

- "Bağdat- Erbil anlaşmazlığı sona erecek"

Kuzey Irak ile merkezi yönetim arasındaki anlaşmazlığın sona ereceğini, Irak'ta seçim döneminin yaklaştığını kaydeden O'Sullivan, "Bu yüzden Bağdat gerilimin artmaması için daha temkinli davranacaktır. Sonunda Irak'ın resmi petrol şirketi SOMO (State Oil Marketing Organisation) üzerinden Kuzey Irak'ın Türkiye ve diğer bölgelere olan ihracatı yönetilerek soruna bir çözüm bulabilir. Bu her iki tarafı da memnun edebilir" dedi.

Kıbrıs açıklarında, Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki enerji kaynaklarının da bölge ülkeleri için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan O'Sullivan, önümüzdeki dönemde bu bölgedeki enerji kaynaklarında kimin hangi alanda söz sahibi olduğu, altyapı, finansman ve pazarlamanın önemli meseleler olarak ortaya çıkacağını bildirdi.

O'Sullivan, "Eğer söz konusu ülkeler kendi arasındaki sorunları çözebilirse bu son derece pozitif bir gelişme olacaktır. Anlaşma yapılabilecek konular var. Ürdün, Mısır ve hatta Asya ülkeleri yeni doğalgaz kaynaklarından gelebilecek enerjiye ihtiyaç duyuyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...