Dijital tarımla 57 milyon TL tasarruf

Dijital tarımla 57 milyon TL tasarruf

EKONOMİ Haberleri

Dijitalleşme, tarım sektöründe de meyvelerini verdi. Gereksiz sulama ve ilaçlamanın önüne geçildi. Aynı zamanda verim artışı da sağlandı. Bu kapsamda Vodafone Business da İş Bankası ile “Dijital Tarım Projesi”ni hayata geçirdi.

İlk etapta kurulan 27 Dijital Tarım İstasyonu ile 12 bin 700 üreticiye hizmet verildi. 57 milyon liralık ekonomik katkı sağlandı. Bunun 23 milyon lirası Dijital Tarım İstasyonu’nun sağladığı anlık uyarılar ile gübreleme, ilaçlama ve sulamanın doğru zamanda yapılmasının kaynaklanan maliyet azalışından; 34 milyon lirası ise toprak, hava ve zararlılarla ilgili alınan verilerin düzenli analiz edilip, hastalık ve mahsul kaybına karşı önceden aksiyon alınmasının getirdiği rekolte artışından geldi. Dijital Tarım ile elde edilen ekonomik katkı; Bursa, İzmir, Mersin ve Afyon’daki domates, zeytin, kiraz, şeftali, erik, bağ, tarla bitkileri, çilek, limon ve patates ürünlerinden sağlandı.

HAVA DURUMUNA ANLIK TAKİP
Hava durumunu anlık olarak takip ederken, toprağın nemini ve kalitesini de analiz eden Dijital Tarım İstasyonları; haşere, doğal afet gibi konularda da erken uyarı sistemi hizmeti sunuyor. Çiftçilere tarımsal işlemlere dair sulama ve gübreleme zaman tavsiyeleri sunan ürün; ayrıca toprak sıcaklığı ve nemine bağlı tohum ekim zamanı öneriyor; gübreleme, ilaçlama, budama, hasat zamanına yönelik iş planlaması yapılmasına yardımcı oluyor. Verimlilik artışı ve tasarruf sağlıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...