Dijital lider

Dijital lider

Ekonomi Haberleri

"Her" filmi çekildiğine göre, bilgisayarındaki işletim sistemine aşık olanları duyacağımız günler de yakındır diyebiliriz herhalde.

Bu fikre hiç ısınamasam da, gün gelecek "Bu da aşkın farklı bir boyutu" diyeceğiz belki...
Kendimizi bir anda "Djital çağ"ın tam göbeğinde bulsak da... Takım ruhunun gücüne günden güne inansak da... Y, Z kuşaklarının artık yönetimler ile masaya oturmak istediğine şahit olsak da...
Liderlik kavramı hala cazibesini koruyor ve gelecek yıllarda ortam daha da şenlenecek. nbsp; Prof.Dr. Yeşim Toduk'un 2023 Lideri -Dijital Çağın Liderlik Sırları kitabından anlaşılan bu...

Sevgili Yeşim Hoca, dünyanın önde gelen yönetici araştırma ve yerleştirme şirketi Amrop International'ın Türkiye kurucusu ve 20 yıldır "Liderlik" üzerine çalışıyor. Kendisi de muhteşem enerjik bir kadın lider. Ona "CEO'ların hocası" desek yeridir...
Yıllar içerisinde tanıdığı 4 binin üzerinde yönetici içerisinden özene bezene seçtiği, Dijital Çağın Lider adayı 50 ismi de kitabına konuk ediyor.

İlk bakışta kitaptan anladığım, yıllar geçse de vizyonu olan, "Hadi gelin" diyecek bir liderden vazgeçmeyeceğiz fakat Dijital Çağ çok etkileyecek liderlerin politikalarını. Ve açıkçası, Y ve Z kuşağı yani 1977 ve sonrası doğumlu olanlar liderlerin psikolojisini çok etkileyecek. Bozacak demiyelim!

Önemli bir detay var kitapta; bir işletmeci gözüyle kuşakları da ele alıyor Yeşim Toduk.
X kuşağı (1965-1976 doğumlular) disiplinli, yarı formal-bireysel, otoriteyi sorgulamaya açıkken, Y ve Z kuşağındaki gençler pozisyona ve otoriteye karşı! Yöneticiler ile birlikte masaya oturmak ve kararlar aşamalarına dahil olmak istiyorlar.

"Haydi gelin peşimden!" yerine artık "Haydi beraber yürüyelim..." demesi gerekiyor dijital liderin.

2023 LİDERİ: BARIŞÇIL, SAHİCİ, DEĞİŞİMCİ

Dijital liderlik teknolojiyi çağrıştırsa da "Barış" ile başlıyor. Dijital dönemin barışı da bize daha çok korku kültürünün yerine beraberlik kültürünü anlatıyor.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in BM'de yaptığı güzel bir konuşma var.

"Artık savunma harcamalarımız için ülkeler eğitime önem vermeliler. Fakat bu farklı bir eğitim. Önemli olan eğitimde, ötekileştirmeye karşı çıkmak. Biz, birlikte hareket edebilen bir kültür oluşturmalıyız bütün dünyada..." nbsp;

Ve kadınlar... Lider kadınların sayısı arttıkça güzellik artacak, şefkat artacak. Sevgili Yeşim Hoca'nın söylediği gibi "Bir İsrail-Filistin meselesinde kadın faktörü olsaydı barış çoktan gelmişti!"
Bizim çözüm süreci görüşmelerimizin en kritik anlarında da Leyla Zana faktörü çok önemliydi.

Kadınlar daha cesur olmalı, iddialı olmalı, başarıya inanmalı. Nerede ne yapıyor olursa olsun, liderlik için büyük kalabalıklara gerek yok!

Finalde, sevgili babacığım Selahattin Akbay'ın 2011'in 1 Mayısında Taksim Meydanı'nı izlerken söylediği söz geldi aklıma, "Barış, özgürlük bize yakışıyor."
Nasıl yakışmaz, bizim topraklarımızda Mevlana'nın, Hacı Bektaşi Veli'nin, Yunus Emre'nin özleri var...

Not: Prof.Dr. Yeşim Toduk ile "Özel röportaj"ın ayrtıntıları, TRT Haber DD Nisan sayısında.

SEDA AKBAY

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...