Devlet desteği kesti levreğin önü açıldı

Düzenleyen:
Devlet desteği kesti levreğin önü açıldı

Ekonomi Haberleri

Türk balıkçısını levrek ve çipurada AB pazarlarında ek ithalat vergisiyle karşı karşıya bırakan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın doğrudan destekleri 2016 yılında kalkıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk balıkçısına levrek ve çipurada verdiği doğrudan destekleri 2016’da kaldıracak. Böylece bu ürünlerde Avrupa pazarlarında ek vergilerin önüne geçilerek ihracatta rekabet avantajı sağlanacak. Levrek ve çipura için doğrudan destekler vererek Türk balıkçısına rekabette avantaj sağlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılık sektöründen gelen taleple bu destekleri masaya yatırmıştı. Bakanlığın doğrudan destekleri nedeniyle AB pazarlarında sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Bakanlığımızın levrek ve çipuraya doğrudan desteklerini haksız rekabet olarak değerlendiren İspanya Deniz Ürünleri Üreticileri Birliği (APROMAR) bir süre önce bu ürünlerimiz için AB Komisyonu’na başvurup sübvansiyon soruşturması başlatmıştı. Bu gelişme üzerine levrek ve çipura ihracatında AB pazarlarında ek ithalat vergileri ile karşı karşıya kaldık. Bu gelişme AB pazarlarında bizi rekabette dezavantajlı duruma düşürdü ve levrek ile çipura ihracatında milyonlarca dolarlık kayıpla karşı karşıya bıraktı” dedi. Aynı zamanda Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı da olan Sagun, bakanlık tarafından sağlanan destekten fazlasının AB tarafından getirilen damping ve sübvansiyon cezaları nedeniyle geri alındığını hatırlatarak şöyle devam etti: "Gelinen nokta sektörümüzün yüzünü güldürecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mız bir süredir ihracatta sektörümüze dezavantaj sağlayan doğrudan destekleri kaldırmak için gerekli çalışmaları tamamladı. Şimdi sıra ihracatımızı artırmada" diye konuştu. 

Gazetemizde 5 Ağustos tarihinde çıkan haberde, Tarım Bakanlığı desteğinin devam etmesi halinde AB’nin balık ithalatına ek vergi koyabileceği uyarısı yer almıştı.
 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...