Devlet bütçesini yüzde 12'si kara yollarından

Devlet bütçesini yüzde 12'si kara yollarından

Ekonomi Haberleri

Araç satışları ve benzinden alınan özel tüketim vergisi ile köprü ve otoyol gelirlerinden alınan KDV, devlet büteçesine 50 milyar TL katkı sağladı

Karayolları, bütçe gelirlerine önemli katkı sağladı. Araçlardan alınan ÖTV, KDV ve MTV ile otoyol ve köprü gelirleri üzerindeki vergilerin toplamı, 2014'te bütçe gelirlerinin yüzde 12'sini oluşturdu. Geçen yıl motorlu taşıtlardan alınan ÖTV, 12 milyar 850 milyon lirayı buldu. Tüketilen yakıttan alınan ÖTV ise 22 milyar lirayı aşarken, KDV miktarı 7 milyar liraya yaklaştı. 2014'te Motorlu Taşıtlar Vergisi 7.8 milyar lirayı geçti. Otoyol ve köprülerden elde edilen gelirin KDV'si de 154 milyon lira oldu. Böylece karayolu ağı, geçen yıl devletin kasasına 50 milyar liralık vergi geliri girmesine aracılık etti. Bu rakam, geçen yıl karayolları altyapı yatırımlarına harcanan ödeneklerin yaklaşık 4 katına denk geldi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...