Dev projeler tam gaz

Sadece lastik tekerlekli araçların geçişine imkân verecek olan Avrasya Tüneli, 20 Aralık’taki açılışa gün sayarken, hem lastik tekerlekli hem de raylı sistemin bulunacağı 3 katlı tünelin etüt çalışması başlıyor...
İstanbul’un iki yakasını Marmaray’ın ardından ikinci defa denizin altından birleştirecek olan Avrasya Tüp Tüneli, 20 Aralık’ta hizmete açılacak. Marmaray’dan farklı olarak iki kıtayı karayolu ile bağlayan proje sayesinde, 100 dakikalık Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki yolculuk süresi 15 dakikaya inecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İşletmesi (DHL) Genel Müdürlüğü görevini yürütürken, 2011 yılında temeli atılan projenin açılışına bakan olarak katılacak. Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilen, 1 milyar 245 milyon dolara mal olan ve her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlayan proje, sis, buzlanma gibi olumsuz hava şartlarında kesintisiz yolculuk imkânı sunacak.
AĞIR TAŞIT YOK
Günde en az 100 bin aracın kullanacağı tahmin edilen projeden yalnızca hafif araçlar geçecek. Ağır tonajlı taşıtlar, motosiklet ve yayaların geçişine kapalı olacak. 24 yıl 5 ay süreyle üstlenici tarafından işletilecek olan proje, bu süre sonunda kamuya devredilecek. Avrasya Tüp Tüneli projesinin en önemli aşaması olan 3 bin 344 metrelik boğaz geçişi, geçen yıl ağustosta tamamlandı. Yapılan çalışmalar 55 ay olarak belirlenen zamandan 8 ay önce yani 47 ayda tamamlandı. Türkiye’nin en büyük prestij projeleri arasında gösterilen Avrasya Tüp Tüneli, tünelcilik alanında dünyanın en önemli birliği olarak sayılan Uluslararası Tünel ve Yer Altı Yapıları Birliği tarafından “Yılın Büyük Projesi” ödülüne de layık görüldü.
3 KATLI TÜNEL ETÜT İHALESİ 30 KASIM’DA
İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde etüt, proje ve mühendislik hizmetleri, 30 Kasım’da ihale edilecek. İhale bedeli 30 milyon lira olarak belirlenen ve bu yıl için 7 milyon 500 bin lira ödenek ayrılan projenin mühendislik işinin bir yılda tamamlanması bekleniyor. Boğazı denizin altından üçüncü defa geçmeye imkân verecek olan projede tek tüpte hem karayolu hem demiryolu bulunacak. Tünelde, orta katta geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve alt katta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli yol yer alacak. Tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa yakasında İncirli’den, Anadolu yakasında Söğütlüçeşme’ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak.
BÖLÜNMÜŞ YOL 16,5 MİLYAR KAZANDIRDI
Büyük bir hızla ilerleyen projeler hizmete açıldığında, ekonomiye dönüşü de kısa sürede sağlanıyor. Hükûmetin iş başına geldiği günden itibaren ağırlık verdiği bilünmüş yollarda tasarruf her geçen gün artıyor. Türkiye’de 25 bin kilometreye yaklaşan bölünmüş yol sayesinde seyahat süresi, kullanılan iş gücü ve yakıt azaldı. Bu sayede yıllık 278 milyon saat zaman, 1 milyar 686 milyon litre akaryakıt tasarrufu gerçekleşti. Söz konusu tasarruflar ile bu yıl 16 milyar 552 milyon lira ekonomik fayda sağlandı. Türkiye’de, mevcut 2 bin 489 kilometre uzunluğundaki otoyol ağının 2023’e kadar 8 bin kilometreye, bölünmüş yol uzunluğunun ise 2023 yılında ise 36 bin 500 kilometreye ulaştırılması hedefleniyor.