Depremin sağlık alanında hasarı 126,3 milyar TL

- Güncelleme:
Depremin sağlık alanında hasarı 126,3 milyar TL

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, yaşanan depremlerin ardından sağlık alanında meydana gelen hasarın da tablosunu çıkardı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Hastanelerden Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM), tıbbi cihazlardan idari binalara kadar deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinin yeniden ayağa kalkması için 136 hastanede incelemeler yapıldı. Hastanelerden 42’sinin ağır ve orta, 94’ünün az hasarlı olduğu belirlendi.

Meydana gelen hasarlardan kaynaklı oluşan maliyet kaybı da ortaya çıktı. Bu doğrultuda, yıkılan ya da hasar gören hastanelerde 45,3 milyar TL, cihaz ve tefriş ihtiyacı için 13 milyar TL, hasar tespit çalışmaları devam eden birinci basamak sağlık tesislerinde 14 milyar TL, özel hastanelerde 6,9 milyar TL, 8 üniversite hastanesinde ise 1,7 milyar TL olmak üzere toplam 80,9 milyar TL hasar oluştuğu tespit edildi.

Öte yandan, sağlık sektörü genelindeki deprem kaynaklı ihtiyaçların karşılanması, onarım ve yeniden yapım ile ilave sağlık hizmeti kapasitesinin artırılması için 112,8 milyar TL kaynak ihtiyacı olduğu belirtildi. Felaketin ardından diğer illere yapılan göç sebebiyle sağlık alanında oluşan yoğunluk göz önünde bulundurularak buralarda da iyileştirmeler yapılması gerektiği ortaya çıktı. Bu doğrultuda göç alan şehirlerdeki sağlık hizmet sunum kapasitesi de göz önünde bulundurularak toplam ihtiyacın yaklaşık 126,3 milyar TL olarak öngörüldüğü bildirildi.

CİHAZLAR ÜCRETSİZ SAĞLANACAK

Depreme bağlı muhtemel ruh sağlığı bozukluklarının tedavisine yönelik ruh sağlığı hizmetlerinin kapasitesi geliştirilecek. Deprem sonrası sakatlık, vücut uzuv kayıpları gibi durumlara maruz kalan vatandaşların ihtiyaç duydukları tıbbi malzeme-cihazlarının ömür boyu ücretsiz temin edilmesi sağlanacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...