Deprem tellallığının faturası 5 milyar dolar

- Güncelleme:
Deprem tellallığının faturası 5 milyar dolar

Ekonomi Haberleri

2015 yılında Beyoğlu’ndaki bombalı eylem, 2016’daki darbe girişimi, 2017 yılındaki Reina saldırısında bile Türkiye’den ayağını kesmeyen Orta Doğulu turistler, deprem korkusu ile ilk defa İstanbul’a gelmekten vazgeçti. Deprem tellallığının sadece İstanbul’a maliyeti 5 milyar doları buldu

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde etkili olan depremler ülkeyi hüzne boğdu. Asrın felaketi iş dünyasını da derinden etkiledi. Birçok iş yeri üretime ara vermek zorunda kalırken bazı sanayi kuruluşları üretimi tamamen durdurmak zorunda kaldı.

Depremin Türkiye ekonomisine maliyetinin 100 milyar doları bulması beklenirken, depremden en fazla hasar gören şehirlerden biri de İstanbul oldu. Deprem korkusu ile kongre, toplantı ve fuarlar bir bir iptal edilirken İstanbul’a maliyeti 5 milyar doları buldu. Kongre, toplantı, fuar, etkinlik ve festival gibi organizasyonların çatı kuruluşu I-MICE (Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği) Başkanı Hüseyin Kurt, Kahramanmaraş depreminin İstanbul’da yeniden deprem algısını hatırlattığını belirterek “Hatırlatmakla da kalmadı gerek yazılı gerek görüntülü basında gündem olmaya devam ediyor. Bu bizi çok ağır etkiliyor. Çünkü rakip ülkeler İstanbul’da deprem olacak algısını paylaşarak kendi ülkelerinde haberleştiriyorlar. O ülkeden İstanbul’a kongre, toplantı ve etkinlik için gelecek misafirler de olumsuz etkileniyor” dedi. 

BOMBA DEĞİL DEPREM KORKUTTU

2015-2016 yılında İstanbul’da meydana gelen bombalı eylemlerde bile yabancı misafirlerin İstanbul’dan vazgeçmediğini dile getiren Kurt “2015 yılında Beyoğlu’ndaki bombalı eylem, 2016’daki darbe girişimi, 2017 yılındaki Reina saldırısı sonrasında yaşadığımız o facia günlerde bile Orta Doğulu misafirlerimiz İstanbul’dan vazgeçmedi. Hatta Orta Doğulu turistler o zaman İstanbul’u ayakta tuttu. Ama şimdi Arap turistin ayağı İstanbul’dan kesildi. Avrupalı ve ABD’liyi hiç söylemiyorum bile. Çünkü depremden korkuyorlar. Arap misafirler için güvenlik sorun değil ama deprem başka. İstanbul’a otelde enkaz altında kalma korkusu yaşıyorlar. Sadece Araplar değil İranlı turistte öyle. Nevruz’da İstanbul’a gelir, şehir turlarına katılırlardı. Bu sene gelen olmadı” diye konuştu. 

UMUTLAR İKİNCİ YARIYA KALDI

Sorumsuz yayıncılığın maliyetinin milyarlarca doları bulduğunu ifade eden Kurt şöyle devam etti: İstanbul’a gelen turist ya kültür için ya da toplantı, etkinlik, kongre, fuar ve festival için gelir. 2-3 bin kişilik bir tıp kongresini İstanbul’un yerine Konya’da yapamazsınız. Antalya, İzmir’de kongre yapılıyor ama İzmir’de yeterince otel ve salon yok. Ayrıca kongre turizmini turlarlar restoranlarla desteklemeniz lazım. Ayrıca MICE sektörü olarak 50 sektör ile iç içeyiz. Yeme içme sektöründen simültane tercümana, fotoğraftan rehberine kadar büyük bir ekosistemden bahsediyorum. 46 milyar dolarlık turizm gelirinin yüzde 30’ı MICE sektöründen geliyor. Bu da 15 milyar dolar demek. Maalesef şu an İstanbul’da otel doluluk oranları yüzde 30-40’a kadar geriledi. Geçen yıla göre MICE sektöründe kaybımız yüzde 30. Yüzde 50-60 civarında da bir erteleme söz konusu. Bu da 4,5-5 milyar dolar kayıp anlamına geliyor. Kaybı üçüncü ve dördüncü çeyrekte telafi umut ediyoruz.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...