Büyük göç: Deprem korkusuyla metropolden kaçış yaşanıyor

- Güncelleme:
Büyük göç: Deprem korkusuyla metropolden kaçış yaşanıyor

Ekonomi Haberleri

Muhtemel İstanbul depremi, kira fiyatlarının yüksekliği ve yaşlı binalar sebebiyle megakentten göç başladı. Özellikle Çanakkale, Edirne, Düzce, Zonguldak ve Sinop gibi şehirlere ilgi var.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - İstanbul’dan kaçış başladı. Muhtemel deprem korkusu, kira fiyatlarındaki artış ve yaşlı yapı stoku, göçün en büyük sebepleri arasında yer alıyor. Mesai zorunluluğu olmayan, evden çalışan ve emekli kesimi, yakın ve doğa ile iç içe olan bölgelere yerleşmeye başladı. Özellikle Trakya bölgesi ve Batı Karadeniz’e büyük ilgi var. Yaşanan talep sebebiyle bu bölgelerde de kira ve arsa fiyatları artmış durumda. En fazla göçün ise Bağcılar, Güngören, Zeytinburnu, Ümraniye ve Fatih’ten olduğu belirtiliyor.

Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, Kahramanmaraş depremi sonrasında İstanbul’dan civar illere taşınma işlerinin arttığını belirterek “Sezonun düşük olduğu bu dönemde deprem öncesinde her firmamızı günde iki üç kişi ararken şimdi bu sayı ortalama 20 ila 25 kişiye çıktı. İstanbul’dan hemen hemen her bölgeye doğru bir göç var. İkinci evi nerede varsa oraya gidiyor. Eskiden nakliye şirketleri Anadolu’ya taşıma yapıp, oradan dolu dönerdi. Şimdi ise durum tam tersine döndü” diye konuştu. Ayılmazdır, en fazla göçün Trakya, Karadeniz ve Ege Bölgesi’ne olduğunu da belirtti. 

KARADENİZ’E İLGİ ARTIYOR

Batı Karadeniz Emlakçılar Derneği yetkilisi Hüseyin Doğan da “Düzce, Zonguldak, Sinop ve Samsun gibi şehirlerimize talep arttı. İl merkezlerinden ziyade bu bölgelerdeki küçük sahil kasabalarına yerleşiyorlar. Kiralık ve satılık fiyatları çok uygun. Bugün Düzce Akçakoca’da, denize sıfır, 2+1, 120 metrekare bir daireyi aylık 5 bin liraya kiralayabiliyorsunuz. İstanbul’da bu fiyatlara ev bulmak imkânsız. Bu özellikteki bir daireyi 4 milyon TL’ye alabiliyorsunuz. Sinop’un sahil kesimlerine de ilgi var” dedi. 

ARSA TALEBİNDE ARTIŞ VAR

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker ise Edirne’ye yoğun bir göç dalgası olduğunu belirtti. İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi şehirlerden gelen vatandaşların özellikle Edirne’de müstakil ev yapabilecekleri arsa aradıklarına değinen Çeker,  “Depremden sonra özellikle İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nden gelenlere yaklaşık 300 arsa ve daire satışı yapıldı” dedi. Çeker, ev ve özellikle arsalara olan talep sebebiyle fiyatların yükseldiğini anlatarak “İnsanlar bir olan fiyatı iki, üç, dört katına çıkardılar. Bu çok yanlış” diye konuştu.

20 GÜNDE 2 BİN SATIŞ YAPILDI

 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, depremler sonrası şehirde göç hareketliliğinin ve satışların arttığını belirtti. Kırklareli’nin diğer illere göre daha güvende görüldüğünü dile getiren Ilık, şöyle devam etti: Bölgemize doğru bir göç başladı. Son 20 günde İstanbul’dan kentimize yerleşmek isteyen yaklaşık 2 bin kişiye ev ve arsa satıldı.

TAŞINMADA EYT DE ETKİLİ

 İstanbul’da emlakçılık işiyle uğraşan Soner Temiz “Özellikle İstanbul’da barınma amacı ile daha güvenilir yapıları almak isteyenler yüksek fiyatlar sebebiyle fiyatların daha makul olduğu çevre illere rağbet gösteriyorlar. Trakya bölgesine ilgi çok. Evini satan veya kiraya verenler çevre illere yerleşiyor. EYT düzenlemesinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü EYT düzenlemesi sonrasında emekli olanların büyük bir kısmı ya köyüne ya da İstanbul’a yakın şehirlere yerleşmeye başladı” diye konuştu. İstanbul’daki eski binalara talep olmayınca fiyatların da gerilediğini belirten Temiz “Deprem öncesi Fatih’te 12 bin liraya kiraya verdiğimiz bir daireyi bugün 7 bin liraya veriyoruz” diye konuştu.  

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...