Deprem dönüşümünde TOKİ ve MTA iş birliği yapacak

- Güncelleme:
Deprem dönüşümünde TOKİ ve MTA iş birliği yapacak

Ekonomi Haberleri

TOKİ ile ortak çalışma yürütecek olan MTA uzmanları, diri fay hatları ile proje sahalarını karşılaştıracak ve bir sahaya ‘olumsuz’ raporu verirse o sahaya inşaat izni verilemeyecek. Japonya, ABD gibi ülkelerde hem dayanıklılık hem de çevreci özelliğiyle inşaatlarda çimentoyu güçlendirmek için tercih edilen ve ‘yeşil beton’ olarak adlandırılan perlit madeni de yeni yapılacak deprem konutlarında kullanılacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremin ardından yeni yerleşim alanları için çalışmalarını sürdürürken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısında yeni yapılacak konutların zemin artı 3-4 katlı ve yatay mimariye göre inşa edileceğini ifade ederek, yeni yerleşim yerleri belirlemede bilim insanlarının çalışmalarının esas alınacağına dikkat çekmişti. Bu kapsamda MTA’ya bağlı deprem ve diri fay hattı uzmanları, yeni yerleşim alanlarının belirlenmesinde kilit rol oynayacak. TOKİ ile ortak çalışma yürütecek olan MTA uzmanları, diri fay hatları ile proje sahalarını karşılaştıracak ve bir sahaya ‘olumsuz’ raporu verirse o sahaya inşaat izni verilemeyecek.

PERLİT MADENİ KULLANILACAK

Yapılacak yeni konutlarda, depreme dayanıklılık, birinci gündem maddesini oluştururken, ikinci olarak ise konutların çevreci unsurlarla inşa edilmesine dikkat edilecek. Bu kapsamda Japonya ve ABD gibi ülkelerde hem dayanıklılık hem de çevreci özelliğiyle inşaatlarda çimentoyu güçlendirmek için kullanılan ‘geleceğin betonu’ ya da ‘yeşil beton’ olarak adlandırılan perlit madeni kullanılacak.

DEPREM VE YANGINDAN KORUYOR

Dünyadaki bilinen perlit rezervinin yüzde 74’ü Türkiye’de bulunurken, perlit madeni yüzde 70 oranında inşaat sektöründe, yüzde 10’ar tarım ve endüstri sektöründe, geri kalan kısmı ise ilaç, kimya ve metalurji gibi sektörlerde kullanılıyor. İnşaatlarda kullanılan tuğlaların ve harçların üretiminde katkı maddesi olarak yer alan perlit, kil veya kalsiyum çimentosu ile bağlanmasıyla da yüksek oranda yalıtım sağlayarak yakıt tasarrufuna da katkı sunuyor. Hafif olmasından dolayı binanın yükünü azaltarak depreme karşı koruyan perlit, yüksek ısıda özelliğini kaybetmeyerek yangınların sıçramasını ve yayılmasını da önlüyor.

MALATYA DOĞANŞEHİR'DE DE İLK KAZMA VURULDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Tavşantepe mevkiinde ilk etap için 349 kalıcı afet konutunun inşasına başlandığını açıkladı. Sosyal medya paylaşımında Kurum, bölgede, 78 noktadan 44’ünde 19 bin 464 metrelik sondajla zemin etüdü yaptıklarını, çalışmaların devam ettiğine işaret etti. Kurum, “En sağlam zemini tespit edip, en doğru teknikle güvenli konutlarımızı inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı. TOKİ eliyle Doğanşehir’de ilk etapta 349, ikinci etapta ise 608 afet konutu inşa edilecek. Cumhuriyet tarihinin en büyük ‘Afet Konut Seferberliği’ni yürüten bakanlık, fay hatlarına uzaklık ve deformasyon haritaları çerçevesinde, 405 bin konut yapacak. Bu kapsamda, bakanlık, 21 bin afet konutu için daha sözleşme imzaladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...