Deprem bölgesinde üretici endişeli: Siparişler kayıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Deprem bölgesinde üretici endişeli: Siparişler kayıyor

Ekonomi Haberleri

Ağır hasar alan Kahramanmaraş ve Adıyaman acil konteyner bekliyor. “İşçinin başını sokacak bir konteynere ihtiyacı var” diyen bölge sanayicileri, 142 ülkeye ihracat yaptıklarını, Avrupalı bazı firmaların 40-45 gün süre verdiğini, bazılarının da ceza kesmediğini ancak, siparişleri iptal edip Türkmenistan ve Hindistan’a kaydırdığını söyledi.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ - Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan depremleri tüm Türkiye’yi hüzne boğdu. Binlerce can yitirildi. Deprem göçü başladı. Bazı vatandaşlar köyüne, büyük şehirlere gitti. Bölgede kalanlar ise çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Deprem yaralarının bir an önce sarılmasını isteyen bölge sanayicileri, göçün durması, üretimin devam etmesi için işçinin başını sokacak konteynere ihtiyacı olduğunu vurguluyor.

Bölgenin ayağa kalkması için üretimin önemine dikkati çeken sanayiciler, deprem nedeniyle Avrupalı bazı üreticilerin 40-45 gün süre verdiğini, bazılarının da ceza kesmediğini, ancak eski siparişleri iptal ederek Türkmenistan, Hindistan, ve Afganistan gibi ülkelere kaydırdığını söylüyor.

201 İŞLETMEDEN SADECE 25’İ ÇALIŞIYOR

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Abdulkadir Çelenk, 201 işletmenin olduğu OSB’de 100 işletmenin ayakta olduğunu, sadece 25 fabrikanın işbaşı yaptığını belirterek “Onlar da yaklaşık yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. Ağırlıklı tekstil, konfeksiyon. Emek yoğun işler” dedi.

OSB’de çalışan 22 bin kişiden de sadece 2-3 bininin çalıştığını açıklayan Çelenk, barınma ihtiyacının altını çizdi.

İŞÇİ DÖNMEZSE AYAĞA KALKAMAYIZ

Çelenk “İşçilerimizin çoğu il dışına çıktı. Perişan oluyorlar. İşçilerimiz geri dönmezse, fabrikaları çalıştıramazsak Adıyaman’da hayat normale dönmez. Çadırlarda ailesiyle kalanlar var ancak çadır hayatı sıkıntılı. O nedenle acil konteyner ihtiyacı var” dedi.

İŞVEREN ÜZERİNDEN KISA ÇALIŞMA

Şehirde işletmelerin deprem nedeniyle bir aydır çalışamadığını, o nedenle düşük ve sabit faizli kredi kolaylığı istediklerini söyleyen Çelenk “Biz hibe istemiyoruz. Kredi lazım ki sermaye oluşturalım. Çünkü bir ay kimse çalışamadı, herkesin taksiti, ödemesi var” dedi.

Şehrin ayağa kaldırılması için kısa çalışma ödeneğinin de devreye alınmasını isteyen Çelenk “Kısa çalışma mutlaka işveren üzerinden gitmeli” önerisinde bulundu.

12-15 BİN LİRA ÜCRET VERİLSİN

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı ve BLC Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu da konteyner ihtiyacının acil olduğunun altını çizdi. Yıkıcı üç  depremin de Kahramanmaraş merkezli olduğuna dikkati çeken Balıcıoğlu “İnsanların başını sokacak yere ihtiyacı var. Yoksa soğuktan hasta olacak insanlar. Spor salonu, misafirhanede yatıralım desek, o da yok. Çünkü depremde yıkıldı. O nedenle bizim çok ama çok acil konteyner ihtiyacımız var” dedi.

Bölgedeki göçe dikkati çeken Balıcıoğlu “100 kişilik işi 30 kişiyle yapmak mümkün değil” dedi. İnsanların borcu olduğunu, ödemek için de çalışmak gerektiğini söyleyen Balıcıoğlu “Ayağa kalkmak istiyoruz. İnsanların gelmesi için de konteyner lazım” dedi. Bölgede üretimin ayağa kaldırılması için ücretlerde de teşvike işaret eden Balıcıoğlu “Bölgedeki 8 bin 500 lira alan asgari ücretliye 12-15 bin lira verilsin” diyerek, bunun ihracat geliri ve üretimle ülke ekonomisine dönmesi önerisinde bulundu. 

Deprem bölgesinde üretici endişeli: Siparişler kayıyor

TÜRKMENİSTAN VE HİNDİSTAN’A GİDEN PAZARIN DÖNMESİ ZOR OLUR

Kahramanmaraş’ın 142 ülkeye ihracat yapan bir kent olduğunu söyleyen Şahin Balcıoğlu, bazı üreticilerin siparişlerini başka ülkelere çektiğini söyledi. Balcıoğlu “Ceza uygulamadılar ancak, ‘saygı duyuyoruz, fakat bunu başka ülkede yaptıracağız. Türkmenistan, Hindistan, Afganistan’a çekiyoruz’ diyorlar. Uluslararası pazarlarda rekabet ediyoruz, bu pazarlar giderse tekrar geri gelme şansı yok” dedi. Suudi Arabistan’da da bir dönem zorluk yaşandığına işaret eden Balcıoğlu, sonrasında satış sıkıntısı yaşandığını belirterek “Çünkü bizim olmadığımız yerde Çinli firmalar satış yapmıştı” dedi.

AVRUPA’DAN SİPARİŞLERE 45 GÜN SÜRE

Adıyaman’ın hazır giyim ve tekstil başta olmak üzere emek yoğun üretim yaptığını söyleyen Abdulkadir Çelenk, deprem sonrasında ihracat yaptıkları üreticilerle tek tek görüşüldüğünü, bazılarının deprem dolayısıyla siparişlerin yetiştirilmesi için bölge üreticilerine 40-45 gün süre tanıdığını açıkladı. Çelenk “Siparişler yetişmezse Avrupa’ya üretim yapan firmalarımız büyük sıkıntı yaşayacaklar. Firmalarımız bir an evvel üretime başlaması gerekiyor ki üretimi yetiştirebilsin” dedi.

Siparişleri başka illere kaydırmanın mümkün olmadığının altını çizen Çelenk “11 il hasar aldı ancak, benim malımı öne alıp kimse kendi malını kenara itmez” dedi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...