Deprem bölgesi için 1 trilyon TL harcanacak: Cevdet Yılmaz: "En gelişmiş ülke için bile büyük bir maliyet"

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Deprem bölgesi için 1 trilyon TL harcanacak: Cevdet Yılmaz: "En gelişmiş ülke için bile büyük bir maliyet"

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem bölgesi için harcanacak rakamı açıkladı. 762 milyar TL'si merkezi bütçeden olmak üzere bu yıl toplamda 1 trilyon TL harcama yapılacağını belirten Yılmaz, en gelişmiş ülke için bile büyük bir maliyet olduğunu söyledi. Cevdet Yılmaz, "Ülke ve millet olarak bu yükü omuzlayacağız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem bölgesi için bu yıl harcanacak rakamı açıkladı. İlk yapılan hesabın ihtiyatlı bir hesap olduğunu söyleyen Yılmaz, en gelişmiş ülkenin dahi bu yükten kalkmasının zor olacağını vurguladı.

19 BİN KONUT EKİM AYINDA TESLİM EDİLECEK

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Afet Koordinasyon Toplantısı'na katılarak, çalışmalar hakkında bilgi alan Yılmaz, ilçede inşası süren kalıcı konutlarındaki örnek daireyi inceledi. Cevdet Yılmaz, Gaziantep'te ihalesi yapılan 19 bin konutun hızlı şekilde tamamlanmasını hedeflediklerini ve ekim ayı itibarıyla Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde biten konutların hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

Yerelde valilik ve belediyelerin, STK'lerin depremin oluşturduğu ağır yükü omuzladığını anlatan Yılmaz, 6 Şubat'taki depremlerin sıradan olmadığını ve dünyada eşine az rastlandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

BÜTÇEDEN 762 MİLYAR TL ÇIKACAK

"Bizim de tarihimizde yüzyıllarca önce gerçekleşmiş bir depremin tekrarıydı, büyük bir felaket ve afetti. Depremler, 11 ilimiz ve 14 milyondan fazla insanımızı doğrudan etkiledi. Bu yıl sadece merkezi yönetim bütçemizde deprem harcamalarımız hesaplarımıza göre 762 milyar lira olacak. Çok büyük bir yükle karşı karşıyayız.

EN GELİŞMİŞ ÜLKE DAHİ ZORLANIR

Diğer harcamalarımızı sayarsak yerel yönetimleri, SGK, İŞKUR ve başka çalışmaları da dahil edersek 1 trilyon liraya yakın bir kaynağın bu sene depreme harcanacağını ifade edebilirim. Bu en gelişmiş ülke için bile büyük bir maliyet ama inşallah hep birlikte ülke ve millet olarak bu yükü omuzlayacağız. İlk yapılan hesaplamalarda 104 milyar dolarlık bir maliyet hesaplanmıştı, bunun ihtiyatlı bir hesap olduğunu ifade etmek zorundayım ve gerçekten büyük bir maliyetle karşı karşıyayız."

TÜRKİYE'NİN EN GÜVENLİ YERİ OLACAK

Hak sahipliğinden dolayı çadır ihtiyacının kalmadığına işaret eden Yılmaz, kalıcı konutlarını bekleyen hak sahiplerinin konteynerlere yerleştirildiğine de dikkati çekti. Son deprem yönetmenliklerine uygun konutların inşa edildiğini anımsatan Yılmaz, "Yapılan çalışmaların sonucunda sabırla ve belli bir süre içerisinde çalışmalar bittiğinde bölge Türkiye'nin en güvenli yerleri haline gelecek. " dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...