Denizin altında dev doğalgaz deposu yapacak

Denizin altında dev doğalgaz deposu yapacak

EKONOMİ Haberleri

Rönesans, Türkiye’nin ilk yeraltı doğal gaz depolama özelliği taşıyan BOTAŞ için dev sondaj platformunu İstanbul Boğazı’ndan geçirdi.

Platformlar, Boğaz’dan geçerek çalışma sahasının yer aldığı Silivri açıklarındaki sondaj kuyularına hareket edecek ve Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi’nin yapımında kullanılacak. Platform Türkiye’nin en büyük gaz depolama sondajlama tesislerinin yapımında kullanılacak.

MAHARETİ ÇOK
Söz konusu platformlar, yaklaşık 100 metre su derinliğine ayak basıp kendilerini suyun üzerinde 15 metre yukarıya kaldırabiliyor. Böylece şiddetli dalga ve fırtınalardan etkilenmeden sondaj kuyuları açabiliyor. Proje kapsamında 2’si gözlem ve tespit amaçlı toplam 20 adet doğal gaz kuyusu açılması planlanıyor.

Türkiye bölge merkezi olacak
Yaklaşık bin 400 kişinin çalıştığı projenin, 2021’in ilk çeyreğinde bitmesi ve işletmeye alınması bekleniyor. Proje tamamlandığında Türkiye, deniz altında yaklaşık 3,7 milyar metreküp doğal gaz depolama kapasitesi elde edecek.
Türkiye’nin doğal gazda bölgenin ticaret merkezi olma yönünde attığı en önemli adım olarak görülen proje, aynı zamanda doğal gaz arzının sürekliliği açısından da stratejik bir öneme sahip.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...