Denizi olmayan ilimizden tüm dünyaya ihraç ediliyor: Ülkeler sıraya girdi, ihracatı ikiye katladı
Denizi olmayan ilimiz Elazığ’ın somon balığı ihracatındaki başarısı dikkat çekti. Geçen yıla kıyasla 2 katı ihracata ulaşılırken Kanada’dan Japonya’ya kadar birçok uzak ülkeye satılıyor. Ayrıca somonlara Avrupa’da 25 ülkeden de rağbet var.
Elazığ'ın Keban ve Karakaya barajları üzerinde kurulu tesislerde icra edilen somon balığı üreticiliği büyük bir potansiyel olduğunu kanıtladı. Söz konusu tesislerde hem üretim hem de istihdam her geçen gün artıyor.
ÜRETİM 31 BİN TONA ULAŞTI
Baraj gölü kıyılarında kurulan 174 işletmede alabalık üretimi 31 bin tona ulaştı. Üretilen balıklar başta Elazığ'ın Keban ilçesi ve Muğla'da fabrikalarda işlendikten sonra uzak doğu ve Avrupa ülkelerine satılıyor.
TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADA
İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre; Alabalık, somon üretimi ve ihracatı ile ilgili istatistiksel verileri açıklayan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, Elazığ'ın 174 tesis ve 41 bin tonluk bir kurulu kapasite ile Türkiye iç suları üretiminde birinci sırada yer aldığını kaydetti.
İHRACATI KATLADI
Geçen yıl itibariyle balık üretiminin 31 bin ton olarak gerçekleştiğini ve Elazığ'dan yurtdışına yaklaşık 9 bin tonluk bir ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Kılıç, bu ihracat neticesinde kente 60 milyon dolarlık bir girdisi olduğunu belirtti.
"FAALİYETLERİ CANI GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUZ"
Balık üretimindeki artışla birlikte kentin ve ülkenin ekonomisine ciddi katma değer kattıklarını dile getiren Kılıç, şunları söyledi;
Keban üretim tesisi, bölgemizdeki bütün su kaynaklarına sazan üretimi yapan, besleyen ve buraları balıklandırma amacıyla kullanılan bir tesis niteliği taşıyor. Bu bizim için çok önemli ve bu potansiyelimizin fakındayız. Özellikle çevremizdeki olta balıkçılığının, amatör balıkçılığın ve avcılığın desteklenmesi anlamında yapılmış olan bu faaliyetleri canı gönülden destekliyoruz.
Bu anlamda bize öncülük eden ve bizi destekleyen başta cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı'ya çok teşekkür ediyoruz. Bir diğer güzellik ise ilimiz su ürünleri faaliyetinin ve alabalık üretiminin, ülkemize iç sularında öncülük etmiş olmasıdır. Ülkemiz iç suları üretiminde Elazığ 174 tesis ve 41 bin tonluk bir kurulu kapasite ile birinci sırada yer almaktadır. Geçen yıl itibariyle üretimimiz 31 bin ton olarak gerçekleşti. Biz, geçen yıl ilimizden yurtdışına yaklaşık 9 bin tonluk bir ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracat neticesinde de ilimize 60 milyon dolarlık bir gelir kazandırmış olduk.
ÜRETİM VE İHRACAT HEDEFİNDE VİTES YÜKSELTİLDİ
Kılıç, hedeflerinin Türkiye yüzyılında Elazığ olarak su ürünleri üretimindeki kurulu kapasitelerini iki katına çıkarmak olduğunu dile getirdi.
“Bu gelir ilimizdeki balıkçılık faaliyetinin daha da artarak devamını sağlayacak nitelikteki bir gelirdir. Biz ilimizdeki su ürünleri potansiyelinin de farkındayız.” diyen Kılıç sözlerini şu şekilde tamamladı;
Yakın zamanda ilimizin de kafeslerinin bulunduğu Özlüce Barajı'nda bir çalışma yaptık. Bu bölgede de yaklaşık 25 tane işletmemizde 4 bin 750 tonluk bir kurulu kapasitenin var olduğunu biliyoruz. Orada da üretime başlamış olduk. Bu tür çalışmalar ilimizdeki balıkçılığı çok önemli bir noktaya taşıyacak ve ilimizdeki istihdama, üretime ve Türkiye Yüzyılında da önemli bir noktaya taşıyacaktır.
Önümüzdeki 5 yıllık zaman dilimi içerisinde 2028 projeksiyonunda Türkiye yüzyılında Elazığ olarak su ürünleri üretimimizdeki kurulu kapasitemizi 80 bin tonlara çıkarmayı hedefliyoruz. İhracatımızı da mevcuttaki 60 milyon dolardan 120 milyon dolara kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Bu anlamda emeği geçen bütün balıkçılarımız tebrik ediyorum ve çalışmalarında devletimiz her zaman onların yanında olacaktır.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
İyi seyler hep ithal ediliyor.bizim insanımızda faydalansın ülke içindeki zincir marketlerede verin.bizede ulaşsın.