Darphane: "Stok seviyelerine yönelik açıklamalar maksatlı"

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Darphane: "Stok seviyelerine yönelik açıklamalar maksatlı"

Ekonomi Haberleri  / AA

Darphane Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, "Stok seviyelerine yönelik açıklamalar maksatlı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik" dedi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, "Stok seviyelerine yönelik açıklamalar maksatlı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik. Grev devam etmekle birlikte çalışmaya başlayan personel ile bazı bölümlerde üretime başlanmıştır" dedi. Parmaksız, genel müdürlükleri bünyesinde madeni ufaklık para ve Cumhuriyet altını ile resmi mühür üretiminin Beşiktaş'taki tesislerinde; pasaport, nüfus cüzdanı, sürücü ve tescil belgesi gibi değerli kağıtların ise Kartal'da bulunan tesislerinde üretildiğini hatırlattı. Her iki tesiste toplam 257 işçinin çalıştığı bilgisini veren Parmaksız, 8 Temmuz'da başlayan greve yasa gereği grev ve lokavt kapsamı dışında olan 36 işçinin katılmadığını söyledi. Parmaksız, Kamu-İş ile Basın İş Sendikası arasında 257 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine 8 Şubat'ta başlanıldığını anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti: "İlk günkü toplantıda görüşme konusu 40'ın üzerindeki maddeden ilk 10'u görüşülmüş, bunlardan 6'sı üzerinde mutabık kalınmış 4'ü ise ertelenmiştir. Resmi arabulucu aşamasına gelene kadar iki toplantı daha yapılmış, ancak söz konusu toplantılarda sendika; iş yerine giriş ve çıkışta uygulanan güvenlik kuralları, temsilcilerinin çalışma saatleri içinde her atölyeye izinsiz girebilmeleri ve benzeri hususları öne çıkararak toplu sözleşmenin konusu olan esaslı unsurları görüşmekten imtina etmiştir.

Bu durum resmi arabulucu başkanlığında gerçekleştirilen toplantı esnasında da devam etmiştir. Resmi arabulucu raporu ise 3 Haziran 2013 tarihinde Basın-İş Sendikası'na sunulmuş ve bu aşamada da herhangi bir mutabakat sağlanamamıştır. Resmi arabulucu toplantısı dahil bu güne kadar görüşme konusu 40'ın üzerindeki maddeden ilk on 10 madde dışında hiçbir madde görüşülememiştir."

" İşyeri güvenliği, iş sağlığı ve diğer idari konularda herhangi bir aksama varsa her türlü iyileştirme yapılacak"

nbsp;Parmaksız, arabulucu raporundan önceki süreç içerisinde sendika tarafından Darphane yönetimine yönelik hiçbir görüşme talebinde bulunulmadığını belirterek, "Dolayısıyla bizimle herhangi bir görüşme de gerçekleşmemiştir" dedi. Rapordan sonra sendika başkanı ile Hazine Müsteşarlığı üst yönetimi arasında bir görüşme gerçekleştiğini aktaran Parmaksız, söz konusu görüşmede kendilerine işyeri güvenliği, iş sağlığı ve diğer idari konularda herhangi bir aksama varsa her türlü iyileştirmenin yapılacağı; ancak ek ücret artışlarına yönelik görüşmelerin Kamu-İş ile yapılması gerektiğinin belirtildiğini söyledi.

''Yeterli stok var''

Darphane'de üretilen altın dışındaki madeni ufaklık para, pasaport, nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, araç tescil belgeleri, sürücü belgesi, yurt dışı çıkış harç pulu, bandrol ve vize pulu gibi ürünlerin siparişlerini orta vadede karşılayacak yeterlilikte stokları bulunduğunu vurgulayan Parmaksız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu stok seviyelerine yönelik açıklamalar maksatlı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yöneliktir. Öte yandan, grev devam etmekle birlikte çalışmaya başlayan personel ile bazı bölümlerde üretime başlanmıştır. Görevine dönen işçilerle birlikte, önümüzdeki dönemde üretim kapasitesi artırılmaya devam edilecektir. Cumhuriyet altınında ise, yılbaşından bu güne yaşanan aşırı talep nedeniyle, mevcut kapasitelerimiz ile sadece talep karşılanabilmiş, hatta talepler bazen gecikmeli karşılanabilmiştir.

Öte yandan, bu gün itibariyle piyasaya verilen Cumhuriyet altını miktarı geçmiş yıl ortalamalarının yaklaşık 2 katı olup, üretim modeli gereği bu üründe stok yapma olanağı da bulunmamaktadır. Çünkü Cumhuriyet altınları sipariş üzerine üretilmekte, 24 ayar külçe teslimi yapan kuyumcuların külçeleri işlenilerek, Cumhuriyet altını üretilmekte ve külçe sahiplerine teslim edilmektedir."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...