Darbe girişimi sebebiyle 3. çeyrekte yüzde 1.8 küçüldük

Düzenleyen:
Darbe girişimi sebebiyle 3. çeyrekte yüzde 1.8 küçüldük

Ekonomi Haberleri

Ekonomi yönetimi ve iş dünyası, “Son çeyrek ve 2017 çok daha iyi geçecek. Türkiye, topyekûn yeniden güçlü büyüme patikasına girecek” mesajını verdi

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ekonomiye verdiği tahribat daha net ortaya çıktı. Temmuz, ağustos ve eylül dönemlerini kapsayan üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 1,8 küçüldü ve aynı dönemde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, 655 milyar 400 milyon lira olarak gerçekleşti. Böylece 27 çeyreklik büyüme serisinin ardından ilk defa daralma yaşandı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarımın katma değeri yüzde 7,7, sanayinin yüzde 1,4, hizmetlerin yüzde 8,4 geriledi. İnşaat sektörü ise yüzde 1,4 artış gösterdi. Hanehalkı tüketim harcamaları 3. çeyrekte, bir önceki yıla göre yüzde 3,2 azaldı. Yatırımlar yüzde 0,6, ihracat da yüzde 7 daraldı. Devlet harcamaları ise yüzde 23,8 arttı.
Analistler “15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye ekonomisine etkisi, üçüncü çeyrek rakamındaki negatif görünümün ana sebebi olarak karşımıza çıkmakta. Ayrıca ihracat rakamındaki daralmayla beraber ithalatta artış, olumsuz etki etti. Zayıf performansın arkasında; turizmde görülen daralma, terör sebebiyle artan güvenlik riskleri, jeopolitik ve siyasi belirsizlik gibi faktörler de bulunuyor. Bütün bunlara rağmen Türkiye ekonomisi son çeyrek büyüme rakamına dair pozitif beklentiler devam ediyor. Bu sebeple 3. çeyrek verisinin piyasaya negatif etkisi kısa süreli olacaktır” görüşünde birleşti.

Ekonomi yönetimi: Reformla şahlanacağız
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “Hain darbe girişimi ve terör olayları büyümeyi baskılamıştır. Bu daralmanın geçici olması için gereken tedbirleri aldık. Sağlam kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sektörü ile birlikte uygulanmakta olan yapısal reformlar, Türkiye’yi söz konusu şoklara karşı daha dirençli kılıyor” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal da “2016 yılı son çeyreğinde öncü göstergeler ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller verdi. Hükûmetimiz tarafından uygulamaya konulan tedbirler ve dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler, 2017’de büyümenin hızlanmasını destekleyecektir” diye konuştu. Sanayi Bakanı Faruk Özlü ise şu mesajı verdi: 3. çeyrekte iki büyük bayram tatilinin olduğunu unutmayalım. Ekimde sanayinin büyümesi de, ilk olumlu göstergedir. Bu küçülmeyi telafi edeceğiz.

Millî gelir 2 bin $ yükseldi
TÜİK, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla hesaplamalarında revizyona gitti. Bundan sonra 2002 değil, 2009 yılı baz alınarak büyüme hesaplanacak. Dün açıklanan 3. çeyrek verileri ile uygulama başladı. TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş “2002 tasarımı, ekonominin dinamizmini yakalama konusunda sıkıntılıydı. Ölçümü değiştirdik diye gelir değişikliği yok. Mevcut geliri daha iyi ölçmeye çalışıyoruz” dedi. Yeni hesapla geçen yıl 9.177 dolar kişi başı gelir, 11.014 dolara revize edildi.

Patronlar: Moralimizi bozmayalım
İş dünyası da 3. çeyrek büyüme rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını vurguladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Son çeyrekte yüzde 2,5-3 civarında bir büyüme bekliyoruz. Gelecek yıl da dış ticaretin büyümeye pozitif katkı vermesi ile yüksek büyüme rakamlarına ulaşacağımıza inanıyoruz. İndiğimiz gibi çıkacağız” dedi. ASKON Başkanı Mustafa Koca da “Alçak kalkışmanın rakamları olumsuz yönde etkilediği aşikârdır. 2017 için ise çok daha olumlu hava olacak” diye konuştu. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da şu mesajı verdi: Rakamlar Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyelini yansıtmıyor. 3. çeyrek verisini, kısa bir duraksama olarak görmeli, motivasyonumuzu kaybetmemeli, üretmeye devam 
etmeliyiz.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...