Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'enflasyon' mesajı: Öngörülebilirliği artırmamız gerekiyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyondaki yükselişte gıdanın önemli bir payı olduğunu söylerken "Her alanda olduğu gibi tarım alanındaki belirsizlikleri azaltmamız, öngörülebilirliği artırmamız gerekiyor" dedi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde "2023 Yılı Tarımsal Üretici Temsilcileri İstişare Toplantısı"na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından önemli başlıklar şöyle;

-Ekim ayında 12. kalkınma planını açıklayacağız.

-Her alanda olduğu gibi tarım alanında da öngörülebilirliği artırmamız gerekiyor. Belirsizlikleri azaltmamız gerekiyor. Teknik alandaki belirsizlikleri de kaldıracağız. Ekonomik aktörler sıkıntısız çalışma bulacaklardır. 

-Sosyal adalet önemli... Sürdürülebilir bir tarımsal verim için önemli bu da uzun vadeli bakış açısı gerektiriyor.

"HER ALANDA DEZENFORMASYONLA MÜCADELE SON DERECE KIYMETLİ"

-Tarım alanında çok şeyler yapıldı. İstatistik anlamında önemli çalışmalar yapıldı. Geldiğimiz noktada daha ileri adımlar atmamız gerekiyor. Çok daha üst düzey istatistikler üretmemiz gerekiyor.

-Sahte ürünlerle mücadele ön plana çıkıyor. Sektör ile kamunun iş birliği içinde yanlış yapanlara karşı, halkın sağlığını tehdit edenlere karşı, daha yüksek maliyetlerle rekabeti de bozarak yürütülmesine engel olmamız gerekiyor.

-Finansta olsun, tarımda olsun her alanda dezenformasyonla mücadele son derece kıymetli. Tarımsal ölçekleri yükseltmemiz verimlilik açısından önemli, diğer yandan hangi ölçekte olursa olsun aile işletmeciliğini korumamız, desteklememiz gerektiği hususu altı çizilen bir husus. Aile işletmecilerin küçükbaş kıymeti üzerinde duruldu, yöresel ürünlerin kıymeti üzerinde duruldu. Kırsal alanda sosyal desteklerimizle tarımsal desteklerimizin tamamlayıcı, bütünlük arz eden bir şekilde ele alınması son derece önemli.

"SON DERECE KIYMETLİ"

-Genç nüfus konusunda kayıtlı, sigortalı gençlerimizin eğitimli bir şekilde sürece dahil olması verimliliğin artması bakımından son derece kıymetli.

-Tohum ve tohumculuk önemli bir sektör oldu. Geçtiğimiz 20 yılda büyük gelişmeler sağlandı. Tarımda aşı ve ilaçta ülkemiz kendine yeter hale geldi. Şu an geldiğimiz noktada net ihracatçı konumundayız, 100’ün üzerinde ülkeye tohum ihraç eden bir ülke konumundayız. 

"GIDANIN ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞTE PAYI VAR"

Makro istikrar açısından gelirdağılımı açısından gıdanın tarımın çok kıymetli alan olduğunu ifade etmek isterim. Buradaki katılımcıların üzerinde durduğu ortak nokta planlı üretim. Bütün bu hususları etkili şekilde sürdürebilmek için yerli üretim yapılması gerekiyor. Sürdürülebilirlik bugünkü nesil ile gelecek nesil açısından adalet açısından da çok gerekli.

Sürdürülebilir yapıyı sağlamada girdi maliyetlerinden fiyat dengelerine kadar birçok konunun tartışıldığını ifade edebilirim

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...