Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan büyük Körfez çıkarması: 25 milyar dolarlık yatırım hedefi

- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan büyük Körfez çıkarması: 25 milyar dolarlık yatırım hedefi

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S. Arabistan, Katar ve BAE’den oluşan Körfez turuna yarın çıkıyor. Cumhurbaşkanı’na, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu da 200 iş adamı ile eşlik edecek. Körfez turunda, savunma sanayii, enerji, sağlık, tarım, gıda, inşaat, lojistik, altyapı, e-Ticaret, petrokimya ile ilgili anlaşmalar imzalanması bekleniyor.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emîrlikleri’ni (BAE) kapsayan Körfez ülkelerine bir dizi ziyarette bulunacak.

Yarın, ilk ziyaretini Suudi Arabistan’a yapacak olan Erdoğan, 18 Temmuz Salı günü Katar’a, 19 Temmuz Çarşamba günü ise BAE’ye geçecek. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu da (DEİK) 200 iş adam ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik edecek.  Erdoğan üç ülkede DEİK tarafından düzenlenen iş forumlarına da katılacak. İş forumları Cidde, Doha ve Abu Dabi’de gerçekleştirilecek. Ekonomik iş birliğinin en üst düzeye çıkarılmasının amaçlandığı Körfez turunda, savunma sanayii, enerji, sağlık, tarım, gıda, inşaat, lojistik, altyapı, e-Ticaret, petrokimya ile ilgili anlaşmalara imza atılacak. Bu anlaşmalar ile Körfez ülkelerinden ilk etapta 25 milyar dolarlık yatırım çekilmesi hedefleniyor.

ARABİSTAN İLE İLK HEDEF 10 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın planladığı seyahat öncesi körfez turuna çıkarak yapılacak ikili anlaşmaların altyapısını oluşturmuş, atılacak imzaları ise ülke liderlerine bırakmışlardı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen Türk-Suudi İş Forumu’nda bir araya geldiği, Suud firmalar ile çok sayıda anlaşma imzalandığı bilgisini paylaşmış ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini 6 milyar dolardan 10 milyar dolara, uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetmişti. Bu kapsamda Suudi Arabistan ile inşaat, akıllı şehirler, turizm, dijital dönüşüm, gıda, petro kimya, enerji, ilaç, demir-çelik, tarım, motorlu kara taşıtları, tekstil vb. alanlarda birçok ikili anlaşmaya imza atılması bekleniyor.

KATAR İLE TİCARET HACMİ BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK

Katar ile ticaret, 2014-2021 yılları arasında yüzde 80 büyüyerek 1,8 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın önümüzdeki 5 yılda 5 milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor. Katar ile inşaat, savunma, telekom, altyapı, yapı malzemeleri, alüminyum, elektrik ve elektronik aletler, mobilya, halı, inşaat malzemeleri, gıda, süt ve ürünleri, mücevher vb. alanlarında anlaşmalar imzalanacak.

BAE TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN TİCARET ORTAKLARINDAN

BAE ise Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında Türkiye’nin önde gelen ticaret ortaklarından. İki ülke arasındaki ikili ticaret hacmi 2020 yılında 8 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakamın önümüzdeki günlerde katbekat artırılarak 45 milyar dolara çıkarılması planlanıyor. BAE ile imzalanacak anlaşmalar arasında bankacılık, turizm, inşaat, lojistik, enerji, altyapı, değerli madenler, savunma, motorlu taşıtlar, plastik, hazır giyim, demir-çelik, ulaştırma, beyaz eşya, petrokimya vb. sektörler yer alıyor.

ÜÇ LİDERE ÜÇ TOGG HEDİYE EDİLECEK

Litvanya’da gerçekleştirilen NATO Zirvesi dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ziyareti hakkında “Umutluyum. Türkiye’ye yatırım yapmaya hazırız diyorlar. Bunu bu ziyaretle birlikte de inşallah noktalamış olacağız” demişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ise ziyaretlerin ‘sıcak para aramak’ amacını taşımadığını, sermaye gücü olan ülkeleri Türkiye’ye yatırım yapmaya çekmek olduğunu söylemişti. Öte yandan daha önce Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan’a hediye edilen Türkiye’nin otomobili TOGG’lardan birer tane Körfez ülkesi liderlerine de verilecek.

ABD'Lİ İŞ ADAMLARI TÜRKİYE'YE GELİYOR

Türkiye’nin NATO Liderler Zirvesi’nde yürüttüğü yoğun diplomasi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmenin olumlu sonuçları, Türk ve Amerikan iş dünyasını heyecanlandırdı. Bu durum, Türkiye’nin NATO Liderler Zirvesi’nde kazandığı siyasi ivmenin iş ve yatırım fırsatına çevrilebileceğine dair beklentileri de artırdı. NATO Liderler Zirvesi’nin özellikle savunma ve havacılık şirketlerine güçlü bir birlik sinyali verdiğini ifade eden ABD Ticaret Odası ABD-Türkiye İş Konseyi İcra Direktörü Miel, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın (IDEF 2023) son gelişmelerden faydalanacağını dile getirdi. Miel “Genel olarak ABD şirketleri, Türkiye’deki makroekonomik reformları ve iş ortamındaki iyileştirmeleri yakından takip ediyor. Yeni ekonomi ekibi iyi bir başlangıç yaptı. ABD Ticaret Odası ABD-Türkiye İş Konseyi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını ve ABD ile Türk işletmeleri arasındaki 100 yıllık dostluğu kutlamak için ekim ayında ABD’li şirketlerden oluşan bir heyeti Ankara ve İstanbul’a götürecek” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...