Cumhurbaşkanı çağırdı Türkiye TL’ye hücum etti

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı çağırdı Türkiye TL’ye hücum etti

Ekonomi Haberleri

‘15 Temmuz’ gecesi sokaklara dökülen Türkiye, şimdi de TL için kenetlendi. Kurumlar, şirketler ve bireyler bütün işlemlerinde TL’yi kullanmak ve dövizi terk etmek için seferber oldu

Son haftalarda tırmanışa geçerek 3,60 TL sınırına kadar yükselen dolara karşı bütün Türkiye tek yürek oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu mücadeleyi hep birlikte vereceğiz. Doları bozdurup, Türk lirasına geçelim, altına geçelim. Bu da teğet geçecek” çağrısının ardından, bireylerden kurumlara kadar herkes “Yenikapı ruhu” ile harekete geçti. Önce hükûmet bütün kamu alacaklarını dolardan Türk lirasına çevirdi. Ardından TMSF, bütün satışları ve alacaklarını TL ile gerçekleştireceğini açıkladı. Merkez Bankası, ihracatçılardan yapacağı tahsilatı dolar yerine TL ile yapmaya başladı. Borsa İstanbul da bütün varlıklarını TL’ye çevirme kararı aldı.
TMSF’den yapılan açıklamada “Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenin bir göstergesi olarak, alacaklarımızın tahsilatında ve bundan sonraki satışlarımızda yabancı para kullanılmayacak, işlemler Türkiye’nin egemenliğinin bir parçası olan Türk lirası ile yürütülecektir” denildi. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da, “Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın açıklamalarının bir karşılığı olarak, ihtiyacımız olmayan TL dışı para birimi varlıklarımızı TL’ye çevirerek finans çevrelerine örnek olmak istedik. Kendi açımızdan yaptığımızın doğru olduğunu, TL’ye güvenmemiz gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Kurumların ardından şirketler de hareket geçti. Başta inşaat ve franchise veren kurumlar olmak üzere birçok sektör, Türk lirası ile alışverişe başladı. Dolar bozdurma dalgasına vatandaşlar da katıldı. Döviz bürolarına akın eden vatandaşlar, Türk lirasına geçerek desteklerini ortaya koydu. Bu arada dolarını bozduranlara iş adamları ve esnaftan değişik teşvikler de geliyor.

"FAİZDE YALNIZ KALDIM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz meselesinin de çözülmesi gerektiğini belirterek “Yalnızlığımı biliyorum ama mücadelemi sürdüreceğim, kararlıyım. Çünkü faizi önemli bir sömürü aracı olarak görüyorum. Faizi, emperyalist mantığın en önemli sömürü araçlarından biri, yatırımcıyı köşeye sıkıştırma aracı olarak görüyorum” dedi. Şu anda Türkiye’de en yüksek parayı reel yatırımcının kazanmadığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: En yüksek parayı kazanan, finans sektöründe olanlardır. Kendi öz sermayeleriyle değil. Bütün mevduat sahiplerinin bankaya yatırdıkları parayla ne yapıyor? Vurgunu vuruyor ve konuştukları zaman bunlar öyle ufak tefek parayla konuşmuyorlar. Reel yatırımcı maalesef zor durumda. Ben de diyorum ki, kardeşim düşürün. Şu anda dünya, yüzde 0,50 faizle veriyor. Japonya’ya geliyorsun eksi. Faiz oranı bu. Avrupa’ya geliyorsun 1-1,5, buralarda. Bilemedin 2!.. Peki bize ne oluyor?

"MİLLİ PARADA BEREKET VAR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; dün Biz Cevahir Haliç AVM’nin açılışını yaptı. Burada dövizdeki dalgalanmaya işaret eden Erdoğan, 15 Temmuz’da F-16’lar, helikopterler, tanklarla, toplarla başarılı olamayanların, bu defa ekonomik darbeye kalkıştığını dile getirdi. “Döviz bozun, TL alın, bu oyunu bozun” çağrısını tekrar eden Erdoğan, şu mesajları verdi: 
¥ Birileri tankla topla teslim alamadıkları ülkeye ekonomik sabotajlarla diz çöktürmeye çalışıyor. Döviz faiz gibi manüplasyonlar üzerinden bunu başarmaya çalışıyorlar. Maalesef basireti bağlı kimi iş adamı, dernekleri bu sürece alenen destek oluyorlar. 
¥ Niçin yastığının altında karşılığı olmayan parayı saklayacaksın. Gelin bu parayı millî paramıza çevirelim. Millî değerlerimize sahip çıkacağız ya, zaman bu zaman. 
¥ Gelin şu anda dolarınızı, avronuzu TL’ye çevirin. Bizi yıkmak, bizi mahkum etmek isteyenlere karşı, ‘yastığımın altında bu para varsa, ben bunu TL’ye çevirmeliyim.’
türkiye kazansın
¥ Efendim ‘zarar edersek ne olur?’ Bu millîdir, bunda bereket vardır. Zarar etmezsin merak etme. Asıl zarar ettiren öbürüdür, çünkü öbürü emperyal bir mantığın temsilcisidir. 
¥ Sayın Putin’e dedim ki; ‘Artık alışverişimizi yerli parayla yapalım. Ben sizden ne alıyorsam sana Rus rublesiyle ödemesini yapayım. Sen de benden ne alıyorsan Türk Lirası ile bana ödemesini yap. 
¥ Bu ülkede IMF kapılarında birkaç milyon dolar için boyun büktüğü acı günleri yaşadı ama şimdi IMF’ye borcumuz yok. 
¥ Gelin, bu ülkeyi seviyorsanız, bu milleti seviyorsanız, alışveriş merkezlerinizdeki dükkânları, diğer yerlerdeki dükkânları dolar, avro üzerinden kiraladıysanız, bunları bugünün kuru üzerinden Türk lirasına çevirin. Bu adımı atalım. Bu adımı atalım ki benim esnafım da güç kazansın. 

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DOLAR DEVRİ BİTİYOR

Türkiye’de dövizle satış yapan konut firmaları da birer birer TL’ye geçiyor. 2017 yılını yatırım yılı kabul eden Fuzul Grup, konut satışında tamamen Türk Lirası dönemine geçti. Grup, yabancıya satışta bile doların kullanılmaması kararını aldı. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal “Yatırımlarımızı yaparken de Türk Lirası dışında herhangi bir yabancı para birimi kullanmayacağız” dedi.

500 DOLAR BOZANA OTOBÜS BİLETİ HEDİYE

Sosyal medyada başlatılan ‘Dövizini Türkiye için Boz’ kampanyasına bir destek de Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk’ten geldi. Öztürk “Bütün halkımızı ve millî iş adamlarımızı, her bedeli ödemek pahasına dolarlarını bozdurarak, devlet ile kenetlenmeye davet ediyorum” mesajı vermişti. Öztürk, desteğini bir adım daha öteye taşıyarak, dolar bozduranlara Metro Turizm’den otobüs bileti hediye edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı çağırdı Türkiye TL’ye hücum etti

İHRACATTA TL'NİN AĞIRLIĞI YÜKSELİYOR

Türk Lirasının (TL) ihracat işlemlerinde kullanımı Ocak-Ekim 2016 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,39 arttı. Söz konusu dönemde gerçekleştirilen 117 milyar 21 milyon dolarlık ihracatın 5 milyar 966 milyon doları, TL karşılığında yapıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “TL ile ihracatımızın gelişmesi için TİM olarak biz de gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Firmalarımızın ihracatta döviz riskinden kendilerini koruyabilmelerinin bir yöntemi olarak, TL ile ihracat yapmalarını telkin ediyoruz” diye konuştu.

FRANCHISE BEDELİ ARTIK TL İLE

Ülkemizde dövizin en çok kullanıldığı alanlardan biri de, ‘franchise’ sektörü... Bu alanda faaliyet gösteren firmalar da artık doları bırakıyor. KasapDöner, son gelişmeler üzerine Türk Lirasının güçlendirilmesi ve korunması için, franchise bedelini dolardan TL’ye çevirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Sarıtaş “Hepimiz elimizi taşın altına koymak durumundayız. 50 bin dolar olan franchise bedelimizi 150 bin TL’ye çevirdik” dedi.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...