Çinliler işe döndü, hava kargoda fiyat 4 kat arttı

Çinliler işe döndü, hava kargoda fiyat 4 kat arttı

EKONOMİ Haberleri

Pandemi sebebiyle iki yıl boyunca tatil planlarını ertelemek zorunda kalan Çin'de, 17 Ocak-25 Şubat arasındaki 40 günlük dönemde, yaklaşık bir milyar kişi seyahat etti.

Ömer Temür  | İSTANBUL

Çin'in “12 Hayvanlı Ay Takvimi”ne göre geleneksel hale gelen bu dönemdeki tatilinin sona ermesiyle birlikte, ülke iş başı yaptı. Fabrikalarda üretim, sektörlerde arz ve talepte yükseliş yaşandı. Mevcut lojistik kapasitesi ise bu talebe cevap veremez hale geldi. Böylece navlun fiyatları da fırladı. Türkiye'den Çin'e ihracatta sıkıntı yaşanmazken, Çin'den ithalat yapan firmalar zorlanıyor. Sektörlerden edindiğimiz bilgiye göre şubat başında 4-5 dolar olan kilogram fiyatı 15-16 dolara kadar yükseldi. Navlun fiyatlarının artışındaki diğer bir sebep ise pandemi... Ülkede son dönemde Omicron vakaları artışa geçti. Tedbirlerin sıkılaştırıldığı Çin'de deniz taşımacılığının sekteye uğraması, firmaları hava taşımacılığına yönlendiriyor. Bu da taşımacılık maliyetlerini yukarı çıkarıyor.

RUSYA'YA AMBARGO ETKİSİ

Diğer andan Türkiye'den Rusya ve Belarus'a hava taşıma durma noktasına geldi. Batı ülkelerinin ve şirketlerinin ambargo koyması, Türkiye’den bu ülkelere olan taşımacılığı da olumsuz etkiliyor. Edindiğimiz bilgiye göre Rusya'ya ambargo uygulayan uluslararası firmalar, Türkiye'den bu ülkelere mal gönderimini durdurdu. Şu an sadece gıda ve ambalaj malzemeleri gibi belli başlı ürünlerin ihracatı gerçekleştiriliyor. Ancak bu ürünler de onaya tabi. Rusya ve Ukrayna arasında bir anlaşma çıkması durumunda, Türkiye'nin bu ülkelere olan ticaretinin yeniden ivme kazanması bekleniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...