'Çin'de 'servet etkisi' mütevazı olacak'

/ Kaynak: AA
'Çin'de 'servet etkisi' mütevazı olacak'

Ekonomi Haberleri  / AA

S P'nin Asya Pasifik Başanalisti Gruenwald, Çin hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin reel ekonomiye yayılmasının, servete bağlı olduğunu söyledi.

Çin hisse senedi piyasasında geçen yılın haziran ayından bu yana geçen bir yıllık süreçte yaşanan hızlı yükseliş, geçen ay yerini düşüşe bırakmış ve bir aylık süreçte yüzde 28'e varan gerileme görülmüştü.


Çin borsasındaki düşüş nedeniyle piyasa değerindeki toplam kaybın 4 trilyon dolara yaklaştığı belirtilirken, bu düşüşün büyümeye yönelik endişelerin devam ettiği ülkede reel ekonomiye etkileri tartışılıyor.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard amp; Poor's'un (S amp;P) Asya Pasifik Başanalisti Paul Gruenwald, Çin'deki yavaşlamanın finansal piyasalarda gündemin üst sıralarında kalmayı sürdürdüğünü belirterek, emlak piyasasındaki düzeltme sürecinin devam etmesiyle ülkede büyümenin yetkililerin yüzde 7,5'lik hedefinin altında seyrettiğini anımsattı.


Gruenwald, hükümetin piyasa odaklı sonuçlara yoğunlaşarak daha güçlü ve doğrudan politikalarla müdahale etmesinin, aşağı yönlü riskleri içeren senaryonun gerçekleşme olasılığını düşürdüğünü belirtti.


Çin hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin reel ekonomiye yayılmasının, varlık fiyatlarındaki değişikliğin yatırım ve harcamalara yansımasına (servet etkisi) bağlı olduğunu dile getiren Gruenwald, bunun da yatırım ve harcamaların aksine gelirle ilişkisi bulunduğuna işaret etti.


Verilerin, servet etkisinin Asya çapında zayıflama eğilimine olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Gruenwald, "Biz bu servet etkisinin birkaç sebepten dolayı Çin'de mütevazı olacağı görüşündeyiz" dedi.


Gruenwald, hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin çok aşırı olmasına karşın, piyasanın hala 2014'ün 3. çeyreğine kıyasla yaklaşık yüzde 60 daha yukarıda bulunduğuna dikkati çekerek, bu durumun yatırımcıların çok fazla para kaybetmediği anlamına gelmediğini, ancak toplam hisse senedi bazlı varlıkların hala yüksek seviyede olduğunu vurguladı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...