Çin kapıyı açtı, turizmci umutlu

- Güncelleme:
Çin kapıyı açtı, turizmci umutlu
Ekonomi Haberleri

Dünyada en çok harcama yapan Çinli turistlerin uluslararası seyahatlerindeki yasak kalktı. Türkiye’yi pandemi öncesi 426 bin Çinli ziyaret ederken, hava yolu köprüsü ve vize kolaylığıyla bu sayının bir milyona ulaşması hedefleniyor.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Koronavirüs salgını sonrası ülke içi ve dışı seyahat hareketlerini kısıtlayan Çin’den küresel turizm pazarını artırabilecek önemli bir adım geldi. Çin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeye turist grubu yollanmasını serbest bıraktı. Pandemi öncesi özellikle Kapadokya ve tarihî yörelerde görmeye alışkın olduğumuz Çinli turistlerin Türkiye’ye gelişi yıllardır sekteye uğramıştı. Çin’in aldığı yeni kararla turizm hareketinin tekrar canlanması bekleniyor. 2022’de en çok seyahat edenler sıralamasında 114 milyon 900 bin kişiyle ABD ilk sırada, 114 milyon 800 bin kişiyle Çin ikinci sırada, 89,4 milyon kişiyle Almanya üçüncü sırada yer alıyor.

2019’DA 426 BİN KİŞİ GELDİ

Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turist sayısı 2000 yılı ile 2019 arasında yaklaşık 20 kat arttı. 2000’de 21 bin 518 olan Çinli turist sayısı 2019’da 426 bin 344’e ulaştı. Pandemiyle kesilen turist akınının tekrar başlaması bekleniyor.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin “Çin, bizim çok inandığımız, TÜROB olarak uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız bir pazar. Türkiye’nin turizmde öncelikli hedef pazarları arasında yer alıyor. Covid-19 öncesinde de bu ülkeden Türkiye’ye yapılan ziyaretler yeterli olmasa da dikkat çekici düzeyde yükselmeye başlamıştı. THY’nin yanı sıra özellikle Çinli havayolu şirketlerinin karşılıklı seferlerinin artışa geçmesi önemli bir gelişmeydi. Pandemi öncesi son yıl olan 2019’da 426 bin Çinli misafir Türkiye’ye gelmişti. Pandemi bütün pazarlarımızı olduğu gibi maalesef Çin pazarını da olumsuz etkiledi, hatta en çok etkilenen pazarımız da diyebiliriz” dedi.

EN BÜYÜK ENGEL ULAŞIMDI

Çin pazarı için havayolu köprüsünün en önemli etken olduğuna işaret eden Eresin, şöyle konuştu: Türkiye’nin bu pazarda yıllık bir milyon turist hedefine ulaşmasının önündeki en önemli engel ulaşım sıkıntısıydı. Pandemi sonrasında yeniden karşılıklı seferlerin artmasını ve bir milyonluk hedefe ulaşabilmeyi umut ediyoruz. Çin’in son kararını da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu yıl yüksek bir hareket olmasa da şartlarda herhangi olağanüstü değişiklikler olmazsa gelecek yıllar için çok yüksek bir turist potansiyeli olacağını öngörüyoruz. Burada karşılıklı vize kolaylığının tanınması da çok önemli. Yapılan çalışmaların sonuçlarını en erken altı ay sonradan itibaren alacağımıza ve başta İstanbul ile Kapadokya olmak üzere ülkemize önemli sayıda Çinli turistin ilgi göstereceğine inanıyoruz.

TURİZM HARCAMASININ BEŞTE BİRİ ÇİNLİLERDEN

BM Dünya Turizm Örgütüne göre dünyada dış turizme en fazla para harcayan ülke Çin. Çinli turistler 2018’de uluslararası seyahatlerinde 277 milyar dolar harcadı. İkinci sıradaki ABD ise 144 milyar dolarda kaldı. Dünya genelinde yapılan turizm harcamalarının yüzde 20’si Çinlilere ait. Çin’in turizm harcaması 2019’da ise 254,6 milyar dolar olmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...