Çılgın tohum 'Glosa' tarlayı şenlendirecek

Çılgın tohum 'Glosa' tarlayı şenlendirecek

Ekonomi Haberleri

Tarım Kredi'nin yeni ekmeklik buğday çeşidi Glosa yüksek verimi ve kalitesiyle çiftçinin yeni gözdesi olacak.

DAMLA?PEKER

Tarım Kredi'nin yeni ekmeklik buğday çeşidi nbsp;'Glosa' yüksek verimi ve kalitesiyle çiftçiye şapka çıkartacak. Tarım Kredi'nin şirketi TAREKS'in tescil ettirdiği Glosa, olumsuz iklim ve tarla koşullarına rağmen yüksek verimi ve kalitesiyle en yakın rakiplerine açık ara fark attı. Trakya Bölgesi'nde dekar başına ortalama 890 kilogram verim elde edilen Glosa'dan, İç Anadolu Bölgesinde tüm olumsuz mevsim koşullarına rağmen 650 kilogram verim yakalandı.
Tohumculuk sektörünün dünyadaki artan önemine dikkat çeken Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, "Özellikle İç Anadolu bölgesinde yaygın ekilen ve çiftçi tarafından beğenilen, piyasada yüksek fiyatla alıcı bulan bazı çeşitlerin kıştan ve olumsuz şartlardan etkilenmesine rağmen Glosa çeşidimiz, olumsuz iklim koşullarından etkilenmemiştir. Bölgede bu yıl yaşanan sert kış koşulları ve aşırı yağışlara rağmen Glosa'yla dekar başına Konya'da 700, Çorum'da 600 kilogram verim alınırken, verimde en yakın çeşitler ortalama 400-500 kilogramda kaldı" dedi.
Glosa'nın Tarım Bakanlığı'nın 2011-2013 yıllarında Trakya Bölgesinde yapmış olduğu resmi tescil denemelerinden de başarıyla çıktığını dile getiren Güvendi, "Glosa'nın verimi, kontrol amaçlı denemede yer alan çiftçi tarafından yaygın olarak üretilen standart çeşitler verim ortalaması olan dekar başına 791 kilogramın yaklaşık yüzde 13 üzerine çıkıldı. Denemelerde dekar başına en yüksek bin 41 kg verime de ulaşıldı" dedi. Üreticilerden ilk yılında gelen 450 ton talebin 110 tonunu karşılayabilen TAREKS, gelecek yıl için üretim hedefini bin tona çıkardı. Talep artışının devam etmesi halinde ise üretim hedefi 10 bin ton olarak tespit edildi.
Diğer buğday çeşitleri ile farkı nedir?
Glosa; kışlık, orta boylu, yatmaya karşı dayanıklı, kılçıklı, beyaz başaklı ve başaklanma zamanı erkencidir. Kalite değerleri incelendiğinde; kırmızı taneli olan çeşit adayının bin tane ağırlığı 33.8-43.0 gram, hektolitre ağırlığı 74.9-83.4kg/hl, protein oranı yüzde 11.0-15.0, zeleny sedimentasyon 30-58 ml, su absorbsiyonu yüzde 59.2-62.6, alveograf değeri (enerji) 200-234, yumuşama derecesi yüzde 200-70 ve un verimi yüzde 68.8-71.1 arasında değişiyor.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...