Çevre etiketinin şartları değişiyor! 5 yıl geçerli olacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çevre etiketinin şartları değişiyor! 5 yıl geçerli olacak

Ekonomi Haberleri

'Çevre Etiketi' uygulamasında şartlar değişiyor. Ürün grubu kriterleri 5 yıl geçerli olacak, gıda ürünleri yine kapsam dışında olacak. Çevre etiketine sahip firmalar internetten duyurulacak ve çevre etiketinin teşvik edilmesi için çalışma yapılacak. Bazı sektörlerde ise çevre etiketi verilmesi söz konusu olmayacak. Buna göre; biyobirikimli ve toksik maddeler içeren kimyasalları içeren ürünler, tıbbi cihaz ve malzemeler ile yem ve gıda ürünlerine Çevre Etiketi verilmeyecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında ‘Çevre Etiketi’ uygulamasında şartlar değişiyor. Etiket alımına ilişkin şartlar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile uyumlu hâle geliyor. Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak çalışmaya göre ürün ve hizmet grubu kriterlerinin belirlenmesi süreci, Çevre Etiketi Kurulu tarafından resen veya TSE Tip 1 Çevre Etiketlemesi uyarınca bakanlık tarafından önerilerek başlatılabilecek. Ayrıca, ürün ve hizmet grubu kriterlerinin geçerlik süresi 5 yıl olacak. Daha önceden belirlenmiş kriterlerde esaslı ve kapsamlı revizyonlar 3 yılda bir yapılacak.

ÜRÜNLER VE FİRMALAR İNTERNETTE YAYIMLANACAK

Öte yandan, Çevre Etiketine ilişkin şartlar, Türkiye’de üretilen, dağıtılan, ihraç edilen veya ithalat yoluyla piyasaya sunulan ürün ve hizmetlere uygulanacak. Üreticiler, imalatçılar, ithalatçılar, toptancı ve perakende satıcılar, istenen bilgi ve belgelerle Çevre Etiketi başvurusunda bulunabilecek. Bakanlık, başvuruyu 30 gün içinde inceleyecek. Uygun görülen başvurular, Teknik İnceleme Komisyonuna gönderilecek. Çevre Etiketi, verilmesine engel herhangi bir şart içermiyorsa, yıllık kullanım bedelinin yatırılmasının ardından başvuru sahibine verilecek.

Yeni dönemde bakanlık, bu konuda yetki devri de yapabilecek. Bakanlık tarafından herhangi bir yetki devri yapılması durumunda; yetki devrine yönelik kapsam ile değerlendirme, doğrulama ve teknik çalışmalara ilişkin tavan bedeller protokol ile belirlenecek. Ayrıca, çevre etiketi kullanıcısının unvanları, belge tarihleri, ürün veya hizmetinin kapsamları da Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak.

Diğer yandan Bakanlık, çalışmanın teşvik edilmesi için de çalışma yapacak. Çevre Etiketinin yaygınlaştırılması için çevre ve ekonomi politikaları geliştirilecek. Çevre etiketleri, ilerleme ve kalkınma programlarında da dikkat alınacak. Bazı sektörlerde ise çevre etiketi verilmesi söz konusu olmayacak. Buna göre; biyobirikimli ve toksik maddeler içeren kimyasalları içeren ürünler, tıbbi cihaz ve malzemeler ile yem ve gıda ürünlerine Çevre Etiketi verilmeyecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...