Çevre Bakanlığı yetkililerinden dikkat çeken öneri: Kentsel dönüşüm mahkemeleri kurulsun

Kentsel dönüşüm için açılan davaların çok uzun sürdüğünü belirten Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan, dava sürecini kısaltacak ihtisas mahkemelerinin kurulmasını önerdi. Kotan, dönüşümün yoğun olduğu illerde kentsel dönüşüm müdürlüğü kurulması yönünde de çalışma yaptıklarını bildirdi.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremler kentsel dönüşümün önemini bir defa daha ortaya koydu. Ancak projelerini yarıda bırakan ya da fazla para isteyen müteahhitler kentsel dönüşümü sekteye uğratıyor. Mağdur olan vatandaşlar ise mahkeme yolunu tutuyor.
Riskli yapılarda kentsel dönüşüm için açılan davaların çok uzun sürdüğünü belirten Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan, kentsel dönüşüm konusunda dava sürecini kısaltacak ihtisas mahkemelerinin kurulmasını önerdi. TBMM Deprem Komisyonunda milletvekillerini bilgilendiren Kotan “Riskli yapılarda dönüşümü ciddi ölçüde etkileyen ya da engelleyen, duraksatan bir başka konu, konunun yargıya taşınması. Riskli alan kararlarına karşı dava açılıyor; birçoğuna riskli alan kararına açılmasa bile oranın imar planlarına karşı davalar açılıyor. Tabii ki bir hukukçu olarak ‘Dava açılmasın’ demek mümkün değil, dava açılacak ancak davalar o kadar uzun sürüyor ki bu, dönüşümü çok ciddi anlamda sekteye uğratıyor, özellikle riskli yapılarda. Dönüşüme engel olmak isteyen malik, riskli yapı tespiti işleminden başlıyor, anlaşmadığı için, 3’te 1’de kaldığı için payının satılmasına kadar giden süreçteki her işlemi dava konusu ediyor. Davalar açılsın ama kentsel dönüşüm konusunda, gayrimenkul hukuku konusunda ihtisaslaşmış mahkemelere ivedilikle ihtiyaç var. Bu komisyonda, Adalet Bakanlığının yetkilileri de dinlenecek mi bilmiyorum ama bu konunun çok acilen çözülmesi lazım” dedi.
Kotan şöyle devam etti: Hem yargılamaların seri bir şekilde, kısa sürede çözülmesini sağlayacak bir düzenleme, hem de bu konuyu bilen, kentsel dönüşüm, gayrimenkul hukukundan anlayan hâkimlerce bu konunun çözülmesi gerekir. İstanbul’da milyon dolarlık taşınmazlara ilişkin açılan davalara sulh hukuk, asliye hukuk mahkemesinde yeni mezun olan bir hâkim bakıyor. Dolayısıyla anlamıyor, bilirkişiye defalarca gönderiyor. Hem bu anlamda gayrimenkul hukukunu bilen hâkimlerin oluşturulduğu bir mahkeme olmalı, hem de belki davanın sürecini, inceleme sürelerini kısaltacak bir düzenlemeyle ihtisas mahkemelerinin kurulması önemli kentsel dönüşümde.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜ’ İÇİN ÇALIŞMA
Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak adına ‘dönüşümün yoğun olduğu illerde kentsel dönüşüm müdürlüğü kurulması’ yönünde çalışma yaptıklarını anlatan Suna Kotan “Oradaki dönüşüm yapıldıktan sonra burası kapansın, belediyeler istediği zaman oraya eleman verebilsin, kendi personelini yetiştirsin ve dönüşümün başından sonuna kadar tamamen diğer idarelerle, diğer genel müdürlüklerle iş birliği içinde çalışsın ama kontrolü bu müdürlükte olsun’ gibi böyle bir çalışma yaptık. Strateji ve Bütçe Başkanlığıyla da çalıştık, hatta düzenleyici etki analizimiz Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından onaylandı da sonra zaten tam ne yapacağımıza karar verecektik ki deprem afeti oldu, bu çalışma yarım kaldı. Kentsel dönüşümün etkinliğini artırmak için böyle bir birime; bu başkanlık olur ya da şu anda Afet Bakanlığı tartışılıyor. Böyle bir bakanlık olacaksa da mutlaka kentsel dönüşüm ve afet bakanlığı olmalı belki. Belki böyle bir bakanlık olup, kentsel dönüşüm için bir bütçe ayrılmalı” ifadelerini kullandı.