Çekte 'karşılıksız' çıkma derdine son

- Güncelleme:
Çekte 'karşılıksız' çıkma derdine son

Ekonomi Haberleri

İş Bankası, çek tahsilatında problem yaşayanlar için yeni bir hizmet başlattı. "Karşılıklı Çek" uygulaması ile çeklere istenilen kadar teminat gelebiliyor

Çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından artan karışılıksız çek miktarı, yeni bir hizmet çeşidini gündeme getirdi. Bu kapsamda İş Bankası, çekin karşılıksız kalması ile yaşanan tahsilat problemini ortadan kaldırmak amacıyla 'Karşılıklı Çek' adını verdiği bir uygulama başlattı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, itibarı azalan çeke karşı bir güvensizlik ortamı oluştuğunu ve çeklere yeniden itibar kazandıracak çözümlerin geliştirilmesi ihtiyacının iş dünyası tarafından sürekli olarak dile getirildiğini söyledi. Merkez Bankası verilerine göre bu yılın ilk 10 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam ibraz edilen çek adedinin yüzde 3.1 artmasına rağmen, sistemdeki karşılıksız çek adedinin yüzde 55.4 artarak 464 bin 666'dan 722 bin 193'e çıktığına dikkati çeken İnce, bu durumun ticareti olumsuz etkilediğini ifade etti. Karşılıksız çek problemi ile ilgili 2012 yılında yaklaşık 2 bin 800 haber yapıldığını da belirten Suat İnce, çekin itibarının azaldığını, çeklerin arkası yazıldığı için tahsilatının zorlaştığını ve sorunlu tahsilatların arttığını anlattı. "Mal ve hizmet alışverişinde taraflar arasındaki güven ilişkisi zedelenmeye başlamıştır. Sonuç olarak ticaret hayatı olumsuz etkilenmektedir" diyen Suat İnce, Türkiye'nin en büyük bankası olarak ticari hayatın çek sorununa bir çözüm getirdiklerini ve bunun sonucunda da "Karşılıklı Çek"i geliştirdiklerini dile getirdi. Suat İnce, "Sanayiciye, ticaret erbabına, esnafa karşılıksız çek sorununu ortadan kaldıracak bu hizmeti geliştirdik" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...