Cebini dolduruyor, vergi vermiyor! Airbnb gibi uygulamalara denetim şart

- Güncelleme:
Cebini dolduruyor, vergi vermiyor! Airbnb gibi uygulamalara denetim şart

Ekonomi Haberleri

Birçok ülkede gelir vergisi ödeyen günlük ev kiralama platformu Airbnb’nin Türkiye’de ofisi dahi bulunmuyor. ABD’li şirket Türkiye’de kendi sektöründe pazar lideri konumunda yer alıyor. Günlük kiralık evler asayiş ve vergi açısından sorun teşkil ediyor. Turizmciler ve site sakinleri bu tür uygulamaların kontrol edilmesini istiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye’de günlük kiralık ev sayısı hızla çoğalıyor. Geçen yıl yalnızca sarı sitede 18 bin olan günlük kiralık ev sayısı bugün 24 bini geçmiş durumda. Dijital platformlarla birlikte bu sayı 50 bini buluyor. Ancak bu tür kiralamaların çoğu kaçak yolla yapılıyor.

Turizm belgesi olmadan günlük kiralanan evler asayiş sorunları doğuruyor. Ayrıca devlet de ciddi vergi kaybına uğruyor. Öte yandan kiralık ev sorununu da körüklüyor. Sadece İstanbul’da 500 bin boş tutulan (hayalet evler) ev bulunuyor. Bu evlerin çoğu günlük olarak kiralanıyor. Çünkü ev sahipleri yüzde 25 zam sınırına takılmadan bu yolla çok daha fazla para kazanıyor. İnternet ilanları dışında Türkiye’de hizmet veren çeşitli kiralık ev platformları bulunuyor. Bunların başında da Airbnb geliyor.

TÜRKİYE’DE PAZAR LİDERİ

2020 yılında ABD’de halka açılan ve piyasa değeri bugün 200 milyar dolara yaklaşan Airbnb Türkiye’deki günlük kiralık ev sektörünün en önemli oyuncusu pozisyonunda bulunuyor. Şirketin sadece Türkiye pazarında on binlerce kiralık ev stoku var. Ancak bu küresel devin ülkemizde ofisi dahi bulunmuyor. Bir dönem Booking’in Türkiye’ye vergi ödemediği ve ofisi bulunmadığı için aktif hizmetleri durdurulmuştu. Şimdi ise Booking’in yerini Airbnb aldı. Airbnb üzerinden ev kiralayanlar yüzde 3 KDV ödüyor. Evini kiralamak isteyenler ise yüzde 20 oranında vergiye tabi. Şirket bu kiralamalar üzerinde de yüzde 20’lik bir komisyon alıyor. Ancak bu gelirin devlete bir faydası olmuyor.

Cebini dolduruyor, vergi vermiyor! Airbnb gibi uygulamalara denetim şart

DÜNYA VERGİ ALIYOR

220 ülkede faaliyet gösteren şirket dünyada birçok ülke tarafından vergilendiriliyor. ABD 2021 yılında Airbnb’den vergi almaya başladı. Geçen yıl ise Avrupa Parlamentosu şirketin turizm vergisi ödemesine karar verdi. Aynı şekilde Hollanda’da bu şirketi vergi dilimi içine aldı. Ancak Türkiye’de henüz böyle bir girişimde bulunulmadı. Şirket küresel çapta geçen yıl 1 milyardan fazla konaklama hizmeti verdi. Ayrıca 150 milyondan fazla kullanıcısı var.

TURİZMCİLER VE SİTE SAKİNLERİ RAHATSIZ

Günlük kiralık evler güvenlik açısından sorun teşkil ediyor. Özellikle kalabalık sitelerde dışarıdan gelen misafir olarak kabul gören ev kiralayanlar, site sakinleri tarafından pek hoş karşılanmıyor. Çünkü bugüne dek emniyet kayıtlarında günlük kiralık evlerde yaşanan binlerce asayiş olayı bulunuyor. Ayrıca turizmciler de bu tür şirketlerin vergi ve kontrole tabi tutulmasını istiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...