Çaylıklara gençleştirme budaması yapılacak

Çaylıklara gençleştirme budaması yapılacak

EKONOMİ Haberleri

Kaliteli çay yaprağı temin edilmesi amacıyla, ruhsatlı çay bahçeleri, 7 yıllık süre için her yıl 7’de bir oranında gençleştirme budamasına tabi tutulacak.

Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre üreticiler sahip oldukları toplam çay bahçesini 7 eşit parçaya bölerek, her yıl 7’de birini budayacaklar. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, budama yapmayan veya eksik budamada bulunan üreticilerden ilgili budama yılında yaş çay yaprağı satın almayacak. Tebliğ, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Çay bahçelerinin budanmasından doğacak gelir kaybı tazminatı ruhsatlı yaş çay üreticilerine 7 yıl için ödenecek. Gelir kaybının hesabında, dekar başına ortalama verim 1.500 kilogram olarak baz alınacak. Budama yapılan alanlar için yıllık üretim kaybı yüzde 70 oranında hesap edilecek. Üretici gelir kaybının hesabında, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün o yılki yaş çay alım fiyatı esas alınacak.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, 2022 yılı budama döneminde 185 bin 241 üreticinin 106 bin 537 dekarda budama yaptığını, budama bedeli olarak 719 milyon 511 bin lira almaya hak kazandığını belirtti. Alim, paranın banka hesaplarına yatırıldığını kaydetti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...