Çarklar da hızlanmak için destek bekliyor

Çarklar  da hızlanmak için destek bekliyor

Ekonomi Haberleri

Sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı ayına göre ocakta yüzde 2.2 azaldı. "Talep" ve "parite" sıkıntısı yaşayan ihracatçıları faiz indirimi rahatlatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya oranla yüzde 1.4 azalış gösterdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye'nin çevre ülkelerinde yaşanan siyasi çalkantıların etkisi devam ediyor. İhracat pazarlarımızdaki gelişmeler, iç talepteki gelişmelerle birleşerek sanayi üretimini aşağı çekti. Avro/dolar paritesindeki gerileme de ihracatı baskı altına aldı. İkinci çeyrekten itibaren sanayi güçlü büyümeye devam edecektir" dedi.
REFORMLARA DEVAM
Bu arada sanayi üretiminde yaşanan düşüş, son zamanlarda "faiz indirimi" konusunda yaşanan tartışmaların haklılığını ortaya koydu. Özellikle finansman maliyetlerinin azalmasının ihracatçıları rahatlatacağı belirtiliyor. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, "Türkiye'de yatırım iklimini harekete geçirecek reformlar yapılmalı. Sanayi üretiminde aşağı trendden çıkmalıyız. Tekrar büyüme hikayemizi canlandırmamız lazım" dedi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin de, "Seçimlerden sonra toparlanacağımızı düşünüyorum" diye konuştu. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise şunları söyledi: "İhracatımız 'emek yoğun' bir ihracat. Bir dönüşüme ihtiyaç var. Reel sektörümüzü nitelikli insan üzerine odaklanmış, yüksek katma değerli bir alana taşımalıyız."


Üretim lideri 'enerji'ye vergi ve KDV indirimi
Ocak ayında sanayi üretiminde en yüksek artış, yüzde 1.1 ile enerji sektöründe gerçekleşti. Devlet, enerji sektöründe 21 projeyi destekleyecek. Böylece sektörün büyümesi daha da hızlanacak. Yatırım teşviki verilecek projeler arasında rüzgar enerji santrali, güneş enerji santrali, hidroelektrik santral yatırımları bulunuyor. Desteklenecek projelerin sabit yatırım tutarı ise 523 milyar lirayı buluyor. Kayseri'de yatırım teşviki verilecek 6 proje bulunuyor. Kayseri'yi, 3 projeyle Niğde, 2 projeyle Mersin izledi. Projelerin uygulanacağı diğer iller ise Konya, Isparta, Siirt, Bursa, Yozgat, Antalya, Artvin, Edirne, Tekirdağ ve Aydın oldu. Söz konusu projeler yatırım teşviki kapsamında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi desteği, faiz desteği, gelir vergisi stopajı desteği gibi birçok destekten yararlanacak.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...