Cari açığa beton dökecek!

Düzenleyen:
Cari açığa  beton dökecek!

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin cari açığını azaltacak formülün beton yollarda olduğunu kaydeden ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, “Beton yollar asfalt yollara göre, ilk yapım maliyeti açısından yüzde 35 civarında daha ucuz ve 2,5 kat daha uzun ömürlüdür” dedi

Önder Çelik İSTANBUL
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, Türk çimento sektörünün son 10 yılda üretimini yüzde 50 artırarak 77 milyon tonla Avrupa lideri olduğunu belirterek, sektörün dünya çimento üretiminde de ilk beşte yer aldığını ifade etti. Hedeflerinin gelecek 10 yılda sektörü dünyada ilk üçe taşımak olduğuna işaret eden Tufan Ünal “Altyapı, yol, köprü, konut projeleriyle Türkiye’nin geleceğini inşa ediyoruz” dedi. ÇEİS Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Hacıkamiloğlu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Sak ile sektörün gelecek hedeflerini paylaşan Ünal, 32 üye şirket ve bu şirketlere bağlı 63 tesisle Türk çimento sektörünün yüzde 98’ini temsil ettiklerini kaydetti. Ünal, çimento sektörü olarak üretimde enerji hariç, tamamen yerli ham madde kullandıklarını ve cari açık oluşturmayan, hatta kapatan bir sektör olduklarını vurguladı.
ASFALTA GÖRE %35 UCUZ
Türkiye’nin cari açığına işaret eden ve bunun çözümü için beton yolların önemini anlatan Tufan Ünal, şu değerlendirmeyi yaptı: Beton yolları bir türlü içimize sindiremedik. Avrupa ve Amerika’da 100 seneden uzun bir zamandır tercih edilen beton yolların kullanım oranı dünyada genelinde her geçen gün artıyor. Bugün Amerika’nın yüzde 90’ı beton yollardan oluşuyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 3 civarında. Belediye uygulamalarında beton yollar, asfalt yollara göre, ilk yapım maliyeti açısından yüzde 35 civarında daha ucuz ve 2,5 kat daha uzun ömürlüdür. Asfalt yollara harcanan bakım onarım giderlerinden sağlanan kâr ile her sene bir Avrasya Tüneli açabiliriz.
ÜRETİM 80 MİLYONA ÇIKACAK
Türk çimento sektörünün 2016’da 77 milyon ton üretimle yaklaşık 2,8 milyar dolar ciro elde ettiğini belirten Tufan Ünal, bu yıl yüzde 3-4 büyümeyle üretimi 80 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 100 milyon ton kapasitelerinin olduğunu ifade eden Ünal, sektörün 2016 ihracat gelirinin ise 500 milyon dolara ulaştığını kaydetti.  Tufan Ünal, 17 bin kişiye istihdam sağlayan sektörde, önümüzdeki yılın ortasına kadar bitecek yatırımlarla istihdamın yüzde 3 artacağını söyledi. 

400 BİN HANENİN ENERJİSİ ATIKTAN

Çimento sektörünün geçen yıl sonu itibarıyla 10 fabrikada 18 hat ile toplam 100,7 MW gücünde atık ısı geri kazanım tesisi yatırımı yaptığını belirten Tufan Ünal “Toplam 5 hatta 34,0 MW elektrik üretimine imkân tanıyacak 4 fabrikaya ait yatırımların da birkaç yıl içinde devreye alınması planlanıyor. Sektörün ulaştığı kurulu kapasite, yıllık yaklaşık 400 bin hanenin elektriğini karşılar seviyeye geldi” diye konuştu.

MEKSİKA DUVARIYLA ABD’YE İHRACATIMIZ ARTACAK

ABD, Afrika ve Gürcistan’daki yatırımların artmasının sektör için önemli potansiyel oluşturduğunu belirten Tufan Ünal, Trump yönetiminin ABD-Meksika sınırına yapmayı planladığı 900 kilometrelik duvara ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: Duvar ciddi bir iştir. Duvarla birlikte ABD’ye olan ihracatımızda artış bekliyoruz. Büyük olmanın gerekliliği oralarda da oyuncu olabilmek… Afrika’dan sonra Amerika’da da oyuncu olmak üzere yavaş yavaş oraya taşınıyoruz. Fabrikalar, beton üretimi gidiyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...