'Cari açığa' 6 ayda 3 milyar $'lık balyoz

- Güncelleme:
'Cari açığa' 6 ayda 3 milyar $'lık balyoz
Ekonomi Haberleri

Yılın ilk 6 ayında 3 milyar dolarlık bir rakama yaklaşan stratejik yatırımlar, uzun vadede cari açığa milyarlarca dolarlık bir darbe vuracak.


Hükümetin stratejik yatırım çekme politikası sonuç vermeye başladı. Avrupa'da yaşanan küresel krize rağmen Türkiye'ye gelen yatırımlar daha da artarken stratejik yatırımlar gözle görülür yükselmeye başladı. Özellikle Ekonomi Bakanlığı''nın uzun bir süredir üzerinde durduğu üretilmeyen ürünlerin Türkiye'de üretilmesi politikasıyla son 6 ay içinde peş peşe bu alanda yatırımlar yapılıyor. 6 ayda 3 milyar dolarlık yatırım yapılırken, bu yatırımların hayata geçmesiyle cari açığın yaklaşık 5-6 milyar dolar azalması bekleniyor. Teşvik yasasının da yürürlüğe girmesiyle stratejik yatırımların daha da hızlanması öngörülüyor. Bu konuda bir çok şirket yüklü miktarda yatırım yapacağının sinyallerini veriyor.?İşte?6?ayda Türkiye'ye gelen yatırımlar:

Ceyhan'a 1 milyar dolarlık yatırım
Suudi Arabistanlı petrokimya şirketi Advanced Petrochemical Company ile Türk Bayegan, İskenderun-Ceyhan bölgesinde 1 milyar dolarlık 500 bin ton üretim kapasitesine sahip polipropilen fabrikası kuruyor. Yüzde 70'i Suudi Advanced Petrochemical'a yüzde 30'u da Bayegan'a ait olacak tesisin yapımına 2013'te başlanacak, 2015 yılında da hizmete girecek. Petrokimya sektörünün yüzde 85'i dışa bağımlı olan Türkiye, otomotivden tekstile kadar birçok alanda kullanılan polipropilen fabrikasıyla, cari açığı 1 milyar dolar azaltacak.

Polyplex, Çorlu'da reçine üretecek
Dünyanın 4. büyük polyester üreticisi Polyplex, 150 milyon dolar tutarındaki yatırımıyla, Tekirdağ Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde yeni PET reçine ürün serisi için üretim tesisi açacağını duyurdu. Tesisin yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 600 bin ton olacak ve 250 kişiyi doğrudan istihdam edecek. 2012 senesinin ilk yarısında temelinin atılması planlanan tesisin yıllık ticaret hacminin de 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Bu kapasitenin yüzde 70-80'i ihracata ayrılacak.

Hintli Aditya Birla elyaf üretecek
35 milyar dolar cirosu ve 133 bin çalışanı bulunan Hindistanlı Aditya Birla Group, Türkiye'yi yatırım yaptığı 36. ülke olarak seçti. Adana'da kurulacak viskon elyaf tesisinde 550 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. 2014 sonunda üretime başlayacak tesis, cari açığı uzun vadede 1 milyar dolar azaltacak. Geçtiğimiz yılın son gününde 500 milyon dolarlık bir yatırımı açıklayan grup geçtiğimiz günlerde de bu yatırıma 500 milyon dolarlık bir ek yatırım daha ilave edeceğini bildirdi.

Stratejik yatırımları için Türkiye'yi seçti
GE, Türkiye'de stratejik bir çok sektöre yatırım yapmaya hazırlanıyor. Özellikle yeni teşvik yasasının etkisiyle grup Türkiye'nin ithalatında yer tutan tıbbi cihazlar, uçak motoru gibi alanlara yatırım yaparken bir Ar-Ge merkezini de Türkiye'ye kurma kararı aldı.

2 milyar euroluk açığa çare olacak
Alman devi Bosch, Türkiye'de yapacağı dev yatırımla, ilk defa motor aksamı üretecek, 8 bin kişiyi çalıştıracak ve yılda 2 milyar euro ithalat yapılan alanda cari açığa büyük darbe vuracak. Yatırımla ithalatın önüne geçilirken, birçok ülkeye de ihracatın kapısı aralanacak.

Yerli firmaların kâğıt ihtiyacını karşılayacak
Albayrak Grubu, İsveçli Holmen Paper ile kağıt üretim tesisi satın alma anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Balıkesir'de kurulması planlanan tesis, yılda 200 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. Yeni yatırım yıllık 260 milyon dolarlık kâğıt ithalatına engel olacak.

Lenzing ile ithalatçı iken ihracatçı olacağız
Avusturyalı elyaf devi Lenzing, 2014 yılına kadar planladığı 1.5 milyar euroluk yatırımın büyük kısmını Türkiye'de gerçekleştireceğini duyurdu. Türkiye'nin büyük oranda ithal ettiği bu ürünün üretimiyle ithalatın bir kısmı ihracata dönüşecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...