Canlanan dış talep otomotivi ipten aldı

Canlanan dış talep otomotivi ipten aldı

Ekonomi Haberleri

%10'a varan bir kapasite artışına giden otomotiv sektörü, bu yılın ilk 6 ayında iç pazardaki daralmaya rağmen üretim gücünü ihracatla desteklemeyi başardı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, daralan iç pazara rağmen otomotiv sanayinde yüzde 10'a varan kapasite artışı olduğunu söyledi. OSD'nin "2014 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Değerlendirme Raporu"nu açıklayan Önen, daha önce öngördükleri gibi bu yılın otomotiv sektörü açısından zorlu geçtiğini belirtti. Yılın başında iç pazardaki daralmanın üretim üzerindeki olumsuz etkisinin ihracat artışıyla kapatılabileceğini ifade ettiklerini hatırlatan Önen, bu yılın ilk yarısında 2013 yılına kıyasla ihracattaki yüzde 8'lik artışın toplam üretimdeki azalmanın sadece yüzde 1'de kalmasına destek verdiğini dile getirdi. Önen, 2009 yılı ocak ayında 835 milyon dolara düşen aylık otomotiv ihracatının geçen aylarda 2.1 milyar dolara çıktığına işaret ederek, "2008 yılından beri ilk defa 4 aydır üst üste 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunda AB pazarlarındaki toparlanmanın etkisi oldu. Sektörün üretim kapasitesi de yeni model yatırımlarıyla toplam yüzde 10 artarak 1.7 milyon adete ulaştı" diye konuştu.
Rapora göre; yılın ilk 6 ayında pazar, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 24 oranında daralarak 305 bin adet düzeyinde gerçekleşti. İlk yarıda toplam üretim ise yüzde 1 azaldı. Buna karşın ocak-haziran döneminde bir önceki yıla göre toplam otomotiv ihracatı yüzde 8 oranında, sadece otomobil ihracatı ise yüzde 27 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde ticari araç ihracatı yüzde 17 oranında azaldı. nbsp;
"Hafif ticarî pazarındaki düşüş ciddiye alınmalı"
Hafif ticarî araçlar pazarında oluşturulan ek kapasitelere karşın otomobilde talebi azaltma yönündeki tedbirlerin sanayiciyi endişelendirdiğini dile getiren Kudret Önen, "Küçük esnaf ve KOBİ'lerin hizmetinde önemli bir araç olan hafif ticari araçlar pazarı için 2002'den sonra uygun vergi ve işletme şartlarıyla dinamik ve güvenli iç talep desteği sağlanmıştı. Ancak görüyoruz regülasyonlardaki değişiklikler ve belge ücretlerinin artışı, hafif ticari araçlar pazarının her geçen gün daha da daralmasına sebep oluyor. Hafif ticari araçlar pazarında iki yıldır devam eden düşüşü ciddiye almak gerekir. Bu konu ile ilgili girişimlerimiz vardı. Çok yakın tarihte olumlu gelişmeler olacağına inanıyoruz. Bu sorun da inşallah çözülecek" dedi.

nbsp;Canlanan dış talep otomotivi ipten aldı
Yeni Peugeot Boxer yollarda
Peugeot'nun van segmentindeki uzun hikayesi 1950 yılında başladı ve yaklaşık bir milyonu Peugeot Boxer olmak üzere toplam 1,8 milyonun üzerinde van üretildi. Bu pazar segmentinde Avrupa'da yılda yaklaşık 500 bin araç satılıyor. Öncüsünün ismini muhafaza etse de, Yeni Peugeot Boxer Van yeni bir çağa girmek ve kalite, kullanım maliyeti ve verimlilik konusunda yüksek beklentileri olan profesyonel müşterilerin çok yönlü kullanım ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. Yeni Peugeot Boxer gamı her iş koluna uygun farklı yükseklik ve uzunluktaki model seçeneklerinden oluşuyor. Araç 4 versiyon ve 3 farklı hacim seçeneği ile Türkiye pazarına sunuldu.

Lassa'dan yeni teknoloji
Brisa'nın lastik sektöründe 40'ıncı yılını kutlayan markası Lassa, sağlamlık, yakıt tasarrufu ve uzun ömür performanslarını bir araya getirerek geliştirdiği ekonomi segmentindeki yeni ürünü 'Greenways'i pazara sundu. ?Greenways Türkiye'de geliştirilen özel asimetrik deseniyle, hem kuru hem de ıslak zeminde, Lassa'nın ekonomi segmentindeki bir önceki nesil desenine göre iyileştirilmiş ıslak fren mesafesiyle dikkat çekiyor. Düşük yuvarlanma direnci ve yeni teknoloji hafif konstrüksiyonu sayesinde yakıt tüketimini azaltarak, hem kullanıcının bütçesine hem de çevrenin korunmasına katkı sağlayan Greenways, şehir içi kullanıma yönelik en fazla 1,6 lt motora sahip kompakt ve orta sınıf araçları tercih eden sürücülere hitap ediyor.
nbsp;Canlanan dış talep otomotivi ipten aldı
Peugeot 2008 DKR tam gaz
Peugeot-Total Ekibi 2008 DKR'ın mekanik ve iç aksamının üzerindeki örtüyü kaldırdı. 2008 DKR önümüzdeki Dakar rallisinde iki tekerlekten çekişli versiyonuyla 4x4'lerle boy ölçüşecek. Dakar Rallisi mücadelesinden başarıyla çıkmak için Peugeot-Total ekibi son derece cüretkâr bir teknik seçim yaptı. Peugeot Sport Direktörü Bruno Famin « Le Mans 24 Saat yarışında yaptığımıza benzer şekilde, yenilikçi bir konseptten yola çıkmayı kararlaştırdık. Çöl rallisinde esas mesele 4x4 mü yoksa sadece iki tekerden çekişle mi mücadele edeceğimize karar vermemiz oldu. Yaptığımız analizden sonra, son derece ilginç avantajlar sunan iki tekerden çekiş konseptini optimize etmeyi seçtik» dedi. Dakar'ı kazanan ilk dizel motorlu arkadan itişli araç ünvanını almak için son derece cesur ve çarpıcı bir yaklaşım.

i3, TASARIM ÖDÜLÜ ALDI...
Elektrikli otomobil dünyasında, tasarımı ve sürüş dinamikleriyle farklılığını en iyi biçimde yansıtan BMW i3, 2014 Automotive Interiors Expo Ödül jürisi tarafından "Yılın Seri Üretim Otomobil İç Tasarımı" ödülüne layık görüldü. Kabin içinde oluşturduğu ortamla jürinin dikkatini çeken BMW i3, "2014 Dünyada Yılın Otomobil Tasarımı" ve "2014 Dünyanın En Yeşil Otomobili" ödüllerine de layık görülmüştü. nbsp;

C4 AİLESİNE İKİ YENİ BENZİNLİ nbsp;
Citroen C4 iki yeni benzinli motor alternatifi ile ürün gamını tamamladı. Çekici hatları ve üst düzey malzeme kalitesi ile öne çıkan Citroën C4'ün dizel motorlu versiyonlarının yanı sıra 1.4 VTI 95 HP Easy ve 1.6 VTI 120 HP Confort seçenekleri bulunuyor. 49.600 TL'den başlayan rekabetçi fiyatıyla tüketici ile buluşan C4 modelinde "%0.89 faizli kredi avantajı" uygulanıyor.
nbsp;Canlanan dış talep otomotivi ipten aldı
Hyundai'den ödüllü yarışma
Hyundai, i30 için ödüllü bir fotoğraf yarışması düzenledi. 1 Ağustos'a kadar sürecek olan bu fotoğraf yarışmasına katılacak olanlar, Yeni i30 ile birlikte çekildiği özel fotoğraflarını ve Yeni i30'a neden kendilerinin sahip olması gerektiğini belirten birkaç kelimelik metni www.i30veben.com adresine üye olarak gönderebilecekler. Ayrıca gönderilen bütün fotoğraflar 1 Ağustos'a kadar sitede yer alacak.
Hyundai i30'la birlikte en iyi kadrajı alan ve 8 Ağustos'ta jüri tarafından birinci seçilecek 1 kadın ve 1 erkek yarışmacı, birer Hyundai i30 1.6 CRDI Elite Otomatik ödülünü kazanmış olacak.


nbsp;Canlanan dış talep otomotivi ipten aldı
HAFTANIN OTOMOBİLİ
Mitsubishi Outlander
Fiyatı: 133.357 TL'den başlıyor

ARTILARI
Yol tutuşu güzel, stabil, virajlarda kolay savrulmuyor. Park için olan arka kamerası çok başarılı ve park etme rahatlığı sunuyor. İç tasarımı çok güzel. Sadeliği, genişliği ve güven veren hatları, malzeme kalitesi, yol tutuşu en önemli avantajlarından. Yakıt tüketimi fena değil, idareli kullanmak mümkün.

EKSİLERİ
Şanzıman yapısı sebebiyle birden gaza basınca, ağır kalıyor ve hızlanmıyor ilk anda. Süspansiyonun arkası çok sert ve arkada oturan yolcuları biraz zıplatıyor.

Teknik özellikleri
2.0 litre benzinli 150 beygirlik motora sahip. 4x4. Otomatik şanzımanlı.

Öne çıkan rakipleri:
Subaru Forester, Toyota RAV4, Honda CRV

BURCU ÇETiNKAYA iLE nbsp;OTOMOBiL nbsp;SEVDASI
SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...