Canikli: Tahminke döviz almayın

Düzenleyen:
Canikli: Tahminke döviz almayın

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, dalgalı kur politikasının doğal sonucu olarak dövizin aşağı-yönlü hareket edebildiğini belirterek, “Hiç kimse tahmin üzerine dövize yatırım yapmasın” dedi

Bir taraftan ABD’deki seçim yarışı ve FED’in faiz artıracağı beklentisi, diğer yandan Orta Doğu’daki çatışma ortamının getirdiği etki, doların peş peşe rekor kırmasına sebep oldu. Rekorların ardından birçok vatandaş “Daha yükselir mi?” sorusu sormaya başladı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, vatandaşlara dikkat çağrısı yaptı. Son dönemde dövizde yaşanan hareketliliğin dışarıdan kaynaklandığını, bölge ve Türkiye’de yaşanan hadiselerin geçici olarak tetiklediği bir durum olabileceğini belirterek, “Dalgalı kur politikasının doğal sonucu olarak aşağı-yukarı yönlü hareket edebilir. Hiç kimse tahmin üzerine dövize yatırım yapmasın” dedi. Kamu ve bankaların dövizde açık pozisyonu olmadığını, ancak özel sektörün açık pozisyonunun bulunduğunu dile getiren Canikli, döviz yükseldiğinde TL cinsinden borcun da yükseldiğini hatırlattığı konuşmasında, “TL ile kazanıyorsanız TL ile borçlanın” tavsiyesinde bulundu. Ekonomistler de yabancı para birimlerine karşı Türk halkının bir haftada 11 milyar dolar satarak gücünü gösterdiğini belirterek, geçici dalgalanmaların bu gücü azaltmaması gerektiğini ifade etti.
BANKALAR MEVDUAT YARIŞI YAPMASIN
Bir televizyon programına katılan Canikli, bankalarla yapılan görüşmelerin hedeflenen doğrultuda olup olmadığı sorusuna da, “Serbest piyasa ekonomisinin ihlal edilmesini istemiyoruz” diye cevap verdi. Canikli, bankalar arasında mevduata verilen faiz konusunda bir yarış olduğunu dile getirerek, “Biz bankalardan şunu istiyoruz, aşırı rekabeti bırakın, mevduat yarışına girmeyin, mevduat yarışına girdiğiniz de mevduat faizini yükseltiyorsunuz” dedi. Bu durumun da reel ekonomiye ve tüketiciye verilen kredinin maliyetini artırdığını ifade eden Canikli, “Biz onlara piyasa şartlarını bozmadan, rekabet hukukunun kurallarını ihlal etmeden ama aşırı rekabetin ortaya çıkardığı bu olumsuzluğu gidermek adına görüşmeler yaptık. Onlar da mantıklı olduğunu gördüler” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...