Çağlayan "Rakamlar umut verici"

- Güncelleme:
Çağlayan "Rakamlar umut verici"

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektöründe yerlilik oranının ithal oranının üstüne çıktığını söyledi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektöründe yerlilik oranının ithal oranının üstüne çıktığını belirterek, "Bu sevindirici gelişme ancak yeterli değil. Motor ve aktarma organlarının yerelleştirilmesi gerekiyor. Bu üretimi en az yüzde 50 oranında artıracaktır" dedi.
Çağlayan Rixsos Otel'de düzenlediği basın toplantısında 2012 Yılı Yeni Yatırım Teşvik programını değerlendirdi. Yapılan teşvik miktarının sektörlere göre dağılımı hakkında da bilgi veren Bakan Çağlayan, 57.7 milyar lira olan teşvikin 27.7 milyar lirasını imalat, 15.2 milyar lirasını hizmetler, 12.5 milyar lirasını enerji, 2.2 milyar lirasını ise madencilik sektörünün oluşturduğunu söyledi. Hizmetler sektöründeki yatırımlarda en büyük payın turizm sektöründe yapıldığını, bunu liman ve depolama ile ulaştırma sektörlerinin takip ettiğini belirten Bakan Çağlayan, yeni yatırım teşvik programın en önemli farklılığının bölgesel teşvik sistemi içerisinde entegre edilen öncelikli yatırım konuları olduğuna dikkat çekti. Bakan Çağlayan, "Madencilik, demiryolu ve denizyolu taşımacılığı, test merkezleri niteliğindeki yatırımlar, asgari 50 bin metrekare kapalı alana sahip uluslararası fuar yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak yatırımlar, özel sektör tarafından gerçekleştirilecek okul öncesi, ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, AR-GE yatırımları ve yatırım tutarı 20 milyon lira üzeri olan belli ilaç ve savunma sanayi yatırımları Türkiye'nin neresinde olursa olsun 5. Bölge teşvikleri ile destekliyoruz" dedi.

##tgvideo##

Bakan Çağlayan 4+4+4 eğittim sistemini desteklemek için bu alan yapılan teşviklerle ilgili de bilgi vererek, "Eğitime verdiğimiz teşvik belgesi 20 Haziran'dan önce 5 iken, 20 Haziran'dan sonra 20 katına yani 100'e çıkmış durumda. Öngörülen sabit yatırım tutarı da yaklaşık 21 kat artışla 730 milyon lira" dedi.
Bakan Çağlayan daha sonra soruları cevapladı. Bir soru üzerine otomotiv sektörüne büyük önem verdiklerini belirten Çağlayan, "Otomotiv sektöründe yerlilik oranı ithal oranının üstüne çıkmıştır. Bu sevindirici gelişme ancak yeterli değil. Motor ve aktarma organlarında yerelleştirilmesi gerekiyor. Bu üretimi en az yüzde 50 oranında artıracaktır.Otomotiv sektöründe aktarma organları, aksamları öncelikli yatırımlar kapsamına sokuyoruz. Asgari 75 milyon TL motor, 20 milyon TL motor aksamının öncelikli yatırım kapsamına alacağız. Otomotiv yan sanayide 5. Bölge desteklerinden yararlanacak. Bu konuda il ayrımı yapmayacağız" dedi. Bakan Çağlayan yerli kömüre dayalı enerji yatırımlarını destekleyen mekanizmaları da devreye sokacaklarını belirterek, "Cari açıkta Türkiye'nin belini büken burasıdır" dedi.
Strajejik yatırımla ilgili bir soruya Bakan Çağlayan, "Stratejik yatırım için 10 başvuru yapıldı. Bunlar inceleniyor. Başvuruların 1 tanesi yabancı, 9 tanesi yerli firmalarca yapıldı. Bunlar için 8.7 milyar liralık yatırım harcaması öngörülüyor" dedi.
Bakan Çağlayan istihdam desteği üzerinde çalıştıklarını belirterek, "6. bölge, belki 5. bölge de buna katılabilir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...