Büyükekşi: Merkez bize destek olsun

Büyükekşi: Merkez bize destek olsun

Ekonomi Haberleri

4 yılda en az 800 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyleyen Büyükekşi, "Merkez Bankası, düşük faiz ve rekabetçi kur için bize destek vermeli" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'ndan faiz desteği istedi. TİM'in 21. Olağan Genel Kurulu'nda, konuşan Büyükekşi, Türkiye'nin son dönemde her alanda atılım gerçekleştirdiğini belirterek, "4 yılda aktif ihracatçı sayısını 48 binden 60 bine çıkardık. 2010-2013 dönemini kapsayan 4 yıllık dönemde ekonomiye 553 milyar dolar döviz kazandırdık. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların liderliğinde, dünyanın her coğrafyasına ulaştık. Gelecek 4 yılda da en az 800 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz. İhracatçı hızlı hareket edip krizi fırsata çevirdi, bu yılın ilk 5 ayında ihracatı yüzde 8 artırdı. Mayıs ayında da Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık" dedi. Korkmayıp kendilerine hedef koyduklarını, 10 yılda ihracatı 3'e katladıklarını söyleyen Büyükekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Genel Kurul'daki konuşmasında, "10 yıl önce 152 milyar doları kimse hayal bile edemezdi. Sizin liderliğinizde oluşan siyasi ve ekonomik istikrara sırtımızı dayayarak bunu gerçekleştirdik. Şimdi de kendimize 2023 yılı için 500 milyar dolarlık çok daha iddialı bir hedef koyduk" diye konuştu.
Büyükekşi, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu uzun soluklu, sağlıklı, sürdürülebilir yüzde 5 ve üzeri büyümenin anahtarının ihracat olduğunu belirterek, ihracatçının kârlılığını artırmak, rekabet şartlarını iyileştirmek, yatırımı özendirmek için düşük faiz ve rekabetçi kur seviyesiyle Merkez Bankası'nın kendilerine destek vermesini istedi. Para politikaları ile sanayi politikaları arasında çok önemli ilişki bulunduğunu da dile getiren Büyükekşi, "Bu sebeple, Merkez Bankamız proaktif olmalı" dedi.

İHRACATÇIYA ÖDÜLÜ BAŞBAKAN VERDİ
TİM Genel Kurulu'nda, ihracat şampiyonu olan, 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan ilk 11 firmanın yetkilileri ödüllerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı. Bazı bakanların da katıldığı törende, TÜPRAŞ, Tofaş, Arçelik, Toyota, Kibar,?Habaş, TGS, ve İÇDAŞ da ödül aldı.


Büyükekşi, 4 yıl daha başkan
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, tek aday olarak katıldığı seçimde başkanlığa yeniden seçildi. 4 yıl daha başkanlık görevini üstlenecek olan Büyükekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların katılımıyla gerçekleştirilen Genel Kurul'da, 26 başkan arasından tek aday olarak seçime gördi. Delegelerin tamamının oyunu alan Büyükekşi, yaptığı teşekkür konuşmasında, 2010-2013 döneminde 553 milyar dolar döviz geliri elde edilmesini sağladıklarını, önümüzdeki dönemde de 800 milyar doların üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyledi. İhracatın, bu seneki sanayi üretim artışının taşıyıcı kolonu olduğuna vurgu yapan Büyükekşi, "İnşallah Türkiye'nin büyümesine de olumlu katkı vererek, büyümenin itici gücü olacak. Bugün baş etmemiz gereken üç temel yapısal sorunun çözümü de ihracattır. Yüksek cari açığımız var, çözümü ihracattır. Yatırımlarda dış kaynaklara bağımlıyız, çözümü ihracattır. Büyüme eşittir dış açık sarmalından kurtulmanın yegâne yolu, yüksek katma-değerli ihracattır" diye konuştu.

KOÇ, "GURURLUYUM" DEDİ
Hükümetin teknolojiye teşvikini önemsiyoruz
TİM'in düzenlediği İhracat Şampiyonları töreni de dün yapıldı. Türkiye genelinde 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan ilk 11 firma, TÜPRAŞ, Ford Otomotiv Sanayi AŞ, OYAK-Renault Otomobil Fabrikaları AŞ, Vestel Ticaret AŞ, TOFAŞ, Arçelik AŞ, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ, Kibar Dış Ticaret AŞ, Habaş AŞ, TGS Dış Ticaret AŞ ve İÇDAŞ Çelik olarak sıralandı. İlk 10'da 4 şirketi yer alan Koç Topluluğu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, törende yaptığı konuşmada, "Ülkemize güvenmeye ve ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz" dedi. Dört şirketlerinin ihracat listesinde ilk 10'da yer almasının ve her yıl başarıyı tekrarlamalarının gurur verdiğini ifade eden Mustafa Koç, "Katma değer sağlayan her tür faaliyetin ülkemizin cari açık sorununu çözmede önemli olduğuna inanıyorum. Cari açığı düşürmek için, katma değerin yükselmesine ihtiyaç var. Bu çerçevede, hükümetimizin ön ayak olduğu özellikle teknolojiye dayalı ara ürünleri destekleyen yatırım teşviklerini çok önemli buluyorum" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...