Büyük gün

Büyük gün

EKONOMİ Haberleri

Bugün birçok ülkenin devlet başkanlarının iştirakiyle açılacak yeni havalimanında, başta günlük 5 kalkış, 5 iniş yapılacak. Sene sonuna kadar taşınma tamamlandığında günde 2 bin uçağın iniş ve kalkışına izin verilecek...

İstanbul yeni havalimanı’nın ilk fazı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açılacak. KDV dahil 26 milyar 140 milyon avroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihaleyi kazanan Limak/Kolin/cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişimi tarafından, toplamda 76,5 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen havalimanının ilk fazının hizmete açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Yıl sonunda taşıma tamamlandığında günde 2 bin uçağın  iniş ve kalkış yapacağı havalimanından 350’nin üzerirde destinasyona uçuş yapılacak. Havaalanı, 250 hava yolu şirketine hizmet verecek. Diğer fazlarla birlikte tamamlanması yolcu artışlarına bağlı olarak 2023’te gerçekleşecek.
Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak. Birçok ülkenin devlet ya da hükûmet başkanının davet edildiği açılış, güvenlikten mimariye kadar pek çok alanda dünyaya örnek olacak. Havalanına ulaşımda toplu taşıma ücretleri yüzde 50 indirilirken, otopark da ücretsiz kullanılabilecek.
Bir milyon yüz bin metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyüğü olan terminal binası, Mimar Sinan’ın eserlerinden esinlenilerek yapıldı.

Hiç durmadan
¥ Dolgu ve sondaj dahil onlarca şantiyede 3 bine yakın ağır iş makinesi çalıştı.
¥ 7/24 çalışma esasına göre, yaklaşık 10 bin kişi görev yaptı.
¥ Dizayn ekipleri içinde alanında uzman yerli ve yabancı 250’nin üzerinde mimar, 500’den fazla mühendis çalışıyor.

İlk uçuş Ankara’ya
İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim’de Ankara, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da İzmir’e ilk uçuş gerçekleştirilecek. İlk yurt dışı uçuş ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım’da Azerbaycan’a yapılacak.,

İletişimde üç şirket bir arada
Yeni havalimanında iletişim noktasında Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell iş birliğiyle ortak altyapı kuruldu. Böylece yeni havalimanında cep telefonu, siber altyapı ortak kullanılacak.

Termal kameralar
Havaalanında ilk defa yer radarları kullanılacak. Hareketlilik 2,5 kilometre mesafeden başlayarak tespit edilecek. 60 metrede bir sabit kameralar, 360 metrede bir PTZ kameralar, 720 metrede bir kurulan termal kameralarla hareketin kaynağı bulunacak. Dokuz bin akıllı kamera 8 kusurlu hareketi tanıyacak.

İGA, 25 yıl işletecek
Açılışına çok sayıda yabancı konuğun da katılması beklenen havalimanının hizmete girmesinin ardından şirket, yıllık KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere 25 yılda KDV dâhil 26 milyar avro kira ödeyecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...