Büyük göç tamamlandı

Büyük göç tamamlandı

EKONOMİ Haberleri

“Büyük Göç” olarak adlandırılan tarihî taşınma operasyonu başarıyla tamamlandı. Son yolcularını Singapur’a uğurlayan Atatürk Havalimanı’nda duygusal anlar yaşanırken, THY çalışanları İstanbul Havalimanı’nda iş başı yaptı.

Türk havacılık tarihinde bir devir sona erdi. 1953 yılında yolcu trafiğine açılan ve yarım asırdan fazla yolcularına hizmet veren Atatürk Havalimanı yeni yuvasına taşındı. “Büyük Göç” olarak adlandırılan tarihî taşınma işlemi sorunsuz şekilde gerçekleşirken 12 saatlik uçuş yasağının ardından İstanbul Havalimanı’ndan iç ve dış hat uçuşları başladı. 45 saatlik taşınma işlemi ise tek seferde gerçekleştirilen en büyük göç olarak kayıtlara geçti.

SON ANONS
Atatürk Havalimanı dün gece son defa yolcularına ev sahipliği yaptı. THY’nin Atatürk Havalimanı’ndan kalkan ve Singapur’a hareket eden son tarifeli uçağına kalkış iznini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan verdi. Kuleden dahili anons sistemi aracılığıyla yolculara hitap eden Turhan, “Türk Hava Yolları’nın saygıdeğer yolcuları. Bugün tarihî bir ana şahitlik ediyoruz. Sizleri Atatürk Havalimanı’nın tarifeli son yolcuları olarak uğurlamaktan memnuniyet duyuyorum. Hayırlı ve emniyetli yolculuklar dilerim. Dönüşünüzde zafer anıtı, dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’na iniş yapacaksınız. Tekrar yolcularımıza ve uçuş ekibimize iyi uçuşlar dilerim” dedi. Kaptan pilot ise Bakan Turhan’a “Yeni evimizde görüşmek üzere” diyerek teşekkür etti.  “TC-JJY” kuyruk tescilli THY uçağının 319 yolcusuyla saat 02.40’da Atatürk Havalimanı’ndan Singapur’a hareket etmesiyle ticari uçuşların sona erdiği havalimanında uçuş bilgi ekranları da kapatıldı. Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu bu uçuşu baştan sona takip etti.

İLK UÇUŞ
İstanbul Havalimanı’nda tarifeli uçuşların başlamasına saatler kala yolcular, terminale gelmeye başladı. Binlerce iç ve dış hat yolcusu sabah saat 10.00’dan itibaren terminale gelerek check-in kontuarlarında bilet işlemlerini tamamladı. 12 saatlik uçuş yasağının sona ermesiyle birlikte İstanbul Havalimanı’ndan ilk uçuş 14:00’da Ankara Esenboğa Havalimanına gerçekleştirildi.
Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olan İstanbul Havalimanı günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek, 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. İstanbul Havalimanı, tüm fazları tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ile hizmet verecek.

EMIRATES İSTANBUL HAVALİMANI'NDAN DUBAI UÇUŞLARINA BAŞLIYOR
Dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden Emirates, İstanbul Havalimanı’ndan karşılıklı olarak Dubai uçuşlarını 7 Nisan 2019’da başlatıyor. Daha önce Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleştirdiği haftalık 11 uçuşunu İstanbul Havalimanı’ndan sürdürmeye devam eden Emirates’in Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan da haftalık 7 uçuşu bulunuyor. Emirates’in haftalık 18 İstanbul uçuşu, alışılagelmiş tarifesi ile gerçekleşmeye devam edecek.

SON YOLCULARI BAKAN UĞURLADI
Bakan Cahit Turhan, Singapur uçağının pistte koşturmasından kalkışına kadar her anını heyecanla izledi ve havalanan uçağın arkasından el salladı.

GÖZYAŞLARINA BOĞULDULAR
Atatürk Havalimanı Terminali’nde yapılan son anons, duygusal anlar yaşanmasına sebep oldu. Bu sırada bazı çalışanların gözyaşı döktüğü görüldü.

APRONLAR BOŞ KALDI
Taşınma işleminin tamamlanmasının ardından Atatürk Havalimanı sessizliğe büründü. Daha önce çok sayıda uçak ve aracın yer aldığı apron boş kaldı.

YOLLAR TEKRAR AÇILDI
Taşınmanın büyük oranda tamamlanması üzerine kapatılan yollarda yeniden trafik akışı sağlandı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...