Büyük göç başlıyor

Düzenleyen:
Büyük göç başlıyor

EKONOMİ Haberleri

Küresel havacılık tarihinde görülmemiş taşınma operasyonu toplamda 45 saat sürecek ve 6 Nisan Cumartesi gecesi saat 23.59’da tamamlanacak. ‘Büyük Göç’ün planlanan şekilde başarıyla gerçekleşmesi için 6 Nisan sabahı saat 02.00 ile 14.00 arasında Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı tüm tarifeli yolcu uçuşlarına kapatılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınma sürecinin 5 Nisan saat 03.00’te başlayacağını ve 45 saat sonra 6 Nisan 23.59’da tamamlanacağını belirterek, “(Taşınmanın yapılacağı) Yolları kullanacak sürücülerin alternatif yol güzergâhlarını kullanmalarını önemle rica ediyoruz” dedi.  

Raylı sistem 2020 başında hizmete girecek

Turhan, İstanbul Havalimanı’nın inşaatı ile eş zamanlı olarak havalimanına ulaşım altyapılarının da inşaatlarını başlattıklarını kaydederek, bu kapsamda İstanbulluların havalimanına ulaşım sıkıntısı yaşamasının da önüne geçmeyi amaçladıklarını bildirdi. Metro ulaşımından bahseden Turhan, “Halkımızın metro ile ulaşımı için Gayrettepe-İstanbul Havalimanı arasındaki metro çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Amacımız 2020 yılı başında bu hattı hizmete vererek İstanbulluların havalimanına daha rahat ulaşımını sağlayacağız. Ayrıca Halkalı-İstanbul Havalimanı arasında da raylı sistem altyapısını kuruyoruz. Bu hattı da gelecek yıl içerisinde hizmete vermeyi planlıyoruz” dedi.

Büyük göç başlıyor

İki havalimanı arasında 15 gün ücretsiz taşıma

Yolcuların havalimanına rahat ulaşımını sağlamak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Havaist ile 20 farklı güzergahta 150 lüks otobüsle toplu taşıma yapıldığını aktaran Turhan, günlük 2023 seferle 90 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olunduğunu, talebe göre sefer sayıları ve güzergah sayılarında artış olacağını aktardı. Turhan, İETT tarafından 6 Nisan’dan itibaren 15 gün süreyle Atatürk Havalimanı-İstanbul Havalimanı arasında 15 dakikada bir ring sefer düzenleneceğini bildirdi. Söz konusu ring seferlerinin ücretsiz yapılacağı belirtildi. İstanbul’da İETT’nin üç ayrı hattan, Havaist’in de 20 noktadan yeni havalimanına seferleri olacak.

Beş bin tırlık yük taşınacak 

Büyük Göç’te, Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na yaklaşık 47.300 ton ağırlığında malzeme taşınacak. Kırk dört ton ağırlığındaki uçak çekme aparatlarından çok hassas aletlere kadar, 10 bin parçadan fazla malzemenin oluşturduğu bu yük 5 bin tır hacminde malzemeye eş değer. Bu yükü taşıyacak tırların 45 saatte katedeceği mesafe ise 400 bin kilometre olarak hesaplandı. Tırlar, dünyanın çevresini 10 defa dönmeye eş değer bir yol katedecek. Bu büyük operasyonda 1.800’den fazla çalışan görev alacak.

Kodları değişiyor

Taşınma sonrası IATA kodları değişimi gerçekleşecek ve 6 Nisan günü 03.00 itibarıyla Atatürk Havalimanı’nın IST kodu İstanbul Havalimanı’na verilecek. Kargo ve VIP yolcu uçuşlarının gerçekleşeceği Atatürk Havalimanı ise ISL kodunu alacak.

Millet bahçesi oluyor

Atatürk Havalimanı, millet bahçesi, fuar alanı, eğitim alanı ve genel havacılık uçuşları için kullanılacak.

Büyük göç başlıyor

İlker Aycı: Gökyüzü kırmızı beyaza dönecek

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, dev operasyon ile ilgili yaptığı açıklamada; “Doğup büyüdüğümüz evimiz Atatürk Havalimanı’ndan ayrıldığımız için hüzünlüyüz. Diğer tarafta ise dünyanın havacılık merkezi bizim evimiz olacağı için heyecanlıyız. Cuma günü başlayacak büyük taşınma ile yalnızca Türkiye’de değil, dünya sivil havacılığında büyük bir değişim olacak. İstanbul Havalimanı gökyüzünün rengini kırmızı-beyaz ile değiştirecek” dedi. 

Şiirli veda

THY Genel Müdürü Bilâl Ekşi Atatürk Havalimanı’na hizmet veren TAV CEO’su Sani Şener ile son sefer öncesi vedalaştı. Şener’e bugüne kadarki hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Ekşi sosyal medya hesabından paylaştığı veda fotoğrafının altına ise şu dizeleri ekledi: 
Hani, o bırakıp giderken seni
Bu öksüz tavrını takmayacaktın!  

Taşınma sürecinde kapatılacak yollar

Büyük taşınmanın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve İstanbul sakinlerini minimum seviyede etkilemesi için taşıma güzergâhında bazı tedbirler alındı. 
Bu kapsamda; Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na gidiş istikameti,
- 5 Nisan saat 22.00’den itibaren 6 Nisan saat 10.00’a kadar, 12 saat boyunca, Yeşilyurt havuzlu kavşaktan başlayarak, Atatürk Havalimanı Caddesi, Mahmutbey Yeşilköy Bağlantı yolu (Basın Ekspres Caddesi), O-7 Kuzey Çevre Otoyolu (İCA İşletmesi), O-6 Kuzey Marmara Otoyolu’ndan İstanbul Havalimanı girişine kadar,
- 6 Nisan saat 10.00’dan saat 23.59’a kadar 14 saat boyunca Yeşilyurt havuzlu kavşağından başlayarak, Atatürk Havalimanı yönünde, Atatürk Havalimanı Caddesi, Basın Ekspres Caddesi, Mahmutbey Kavşağı’na kadar,
İstanbul Havalimanı’ndan Atatürk Havalimanı’na dönüş istikametinde,
- 6 Nisan saat 01.00’den itibaren aynı gün saat 10.00’a kadarki 9 saatlik süreçte, İstanbul Havalimanı’ndan başlayarak, O-6 Kuzey Marmara Otoyolu (Avrupa Otoyolu Yatırım ve İşletme AŞ), O-7 Kuzey Çevre Otoyolu, Basın Ekspres Caddesi, Yeşilyurt havuzlu kavşağa kadar,
- 5 Nisan saat 22.00’den başlayarak, O-7 Kuzey Çevre Otoyolu’nun Mahmutbey Kavşağı ile Reşadiye Kavşağı arasında kalan kesimin 24 saat boyunca kapatılacak.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...