Bütçe dik durdu

Düzenleyen:
Bütçe dik durdu

Ekonomi Haberleri

15 Temmuz kalkışmasının yaşandığı temmuz ayında bütçe fazla verdi. Bakan Ağbal, “Mali disipline kararlılıkla devam ediyoruz” dedi

Yaşanan hain darbe girişimine rağmen temmuz ayında Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri bozulmadı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin temmuzda 129 milyon lira, ocak-temmuz döneminde ise 1.3 milyar lira fazla verdiğini bildirdi. Bütçedeki güçlü performansını sürdüğüne işaret eden Ağbal, “Geçen yıl temmuz ayında 5.4 milyar lira açık veren bütçe, bu yıl 5.5 milyar TL’yi doğru iyileşme gösterdi. Faiz dışı fazlada da güçlü bir performans gerçekleşti. Bu yılın temmuz ayında faiz dışı fazla 4.3 milyar lira ile, geçen yılın aynı dönemine göre 4.7 milyar lira iyileşme gösterdi. Ekonomimizin en güçlü yanlarından birini oluşturan mali disipline kararlılıkla devam ediyoruz. Global ekonomideki kırılganlık ve belirsizliklerin etkili olduğu bir ortamda, Türkiye ekonomisi güçlü yönlerini daha da pekiştirme görünümünü koruyor. Bütçe disiplini yanında, ekonomimize güç katacak yapısal reformları da hız kesmeden sürdüreceğiz” diye konuştu.

Fitch ‘Türkiye’ye yatırım yapmaya devam’ diyecek

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından gözlerin çevrildiği kredi derecelendirme kuruluşlarında son viraj bu cuma dönülüyor. S&P, 15 Temmuz’un hemen ardından Türkiye’nin notunu düşürerek büyük bir haksızlığa imza atmış, Moody’s ise önceki hafta notunu sabit tutarak gerçekçi davranmıştı. Son olarak Fitch’in, 19 Ağustos’ta Türkiye’yi yeniden değerlendirmesi bekleniyor. Nomura Stratejisti Timothy Ash, “Fitch’in Moody’s’i takip edeceğini ve herhangi bir not indirimine gitmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü objektif kriterlere ağırlık veriyorlar” dedi. TD Securities Stratejisti Christian Maggio da, “Türkiye’nin mali pozisyonu oldukça güçlü. Borcunu ödeyememe riski düşük görünüyor. Fitch, notu teyit edecektir” diye konuştu. London Capital Piyasa Analisti İpek Özkardeşkaya ise şunları söyledi: “5 yıllık CDS fiyatlandırmasına baktığımız zaman, darbe gişimi öncesine doğru bir gerileme var. Bunlar iyi göstergeler.”

Şartlar güçlü TL'den yana

Darbe girişiminin ardından 3.10 TL’ye yaklaşarak tarihî rekorunu kıran ve ağustosun ilk haftasından itibaren 3 TL’nin altında seyreden dolarda, zayıf seyrin devamı bekleniyor. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör; Türkiye ile Rusya’nın normalleşen ticari ilişkileri, Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için attığı adımlar ve FED’in faiz yükseltme ihtimalinin azalmasının, TL varlıklarını desteklemeye devam edebileceğini belirtti. Gözgör, “İyimserliğin devamı halinde dolarda 2.9160’a kadar gerileme, borsada da 80 bine doğru atak yaşanabilir” dedi.

Kahraman semtlerin adını dünya görecek

15 Temmuz gecesi milli iradenin ülke genelindeki en yoğun mücadelelerinin verilip büyük zafer elde edilen, Kazan ve Gölbaşı ilçeleri ile Beştepe, Saraçhane, Çengelköy, Kavacık, Acıbadem, Atışalanı semtlerinin isimleri, THY filosundaki 8 uçağa verilecek. Yapılan açıklamada, “Şerefle taşıdığımız ‘Türkiye’nin Milli Havayolu olma’ unvanının gereğini yerine getiriyoruz. Küresel havacılık sektöründeki öncü konumu ve gücünü pekiştiren THY, bütün gayreti ile en iyi şekilde hizmete devam edecek” ifadelerine yer verildi.

FETÖ'ye para göndermeyen rahat olsun

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) destek veren şirketlerin üzerine gitmeye devam edeceklerini belirterek, “Asla intikam duygusuyla hareket etmiyoruz. Hukuk, adalet çerçevesinde hareket ediyoruz ve şirketlerden çok şirket sahiplerinin cezalandırılması noktasında gayret gösteriyoruz” dedi. Malatya’daki temasları sırasında açıklamalarda bulunan Tüfenkci, şunları söyledi: “17-25 Aralık’tan sonra Cumhurbaşkanı’mızın, ‘Yardımlarınızı kesin, paralarınızı bankalarından çekin, yardım kuruluşlarıyla, derneklerle irtibatınızı kesin, çocuklarınızı okullarından alın’ dedikten sonra, hâlâ bu yapı içerisinde faaliyet gösteren şirketler varsa, o şirketlerin üzerine elbette ki gideceğiz. FETÖ’ye para transferi yapan, kara parasını aklayanlar hariç, diğer suça bulaşmamış, normal ticaretini yapan şirketlerin rahat olması gerekir.”

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...