'Bütçe açığı sürpriz şekilde azaldı'

'Bütçe açığı sürpriz şekilde azaldı'

Ekonomi Haberleri

Maliye Bakanı Şimşek, 2013'te revize etmelerine rağmen gelirdeki artışla bütçenin beklediklerinden 1 milyar lira daha az açık verdiğini söyledi.

Türkiye, gelirlerdeki performansın güçlü olması ve giderlerin kontrol edilmesiyle beklentilerden de daha az bütçe açığı verdi. 2013 yılına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl 389,4 milyar lira merkezi yönetim bütçe gelirine karşılık, 407,9 milyar lira merkezi yönetim bütçe gideri gerçekleştiğini belirterek, 2013 sonu itibarıyla merkezi yönetim bütçe açığının 18,4 milyar lira düzeyinde olduğunu bildirdi. Özellikle vergi gelirlerinin yüzde 17 artışla 326.1 milyar liraya yükseldiğini ifade eden Şimşek, geçen yıl genel bütçe vergi gelirlerinin de 326,1 milyar lira olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Şimşek, "Hatırlanacağı üzere 2013 yılı bütçesi yaptığımızda bütçe açık hedefimiz 34 milyar liraydı. Dolayısıyla 2013 yılı bütçe açığı başlangıç bütçe açık hedefine oranla tam 15.5 milyar lira aşağıda gerçekleşmiştir. Bu çok ciddi bir başarıdır. Hatta Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıkladığım zaman ekim ayında, ciddi bir şekilde açık hedefini aşağı doğru revize etmiştik. 19,4 milyar lira bütçe açığı öngörmüştük. Bugün baktığımızda revize açık hedefinin 1 milyar lira altında gerçekleşmiştir. Bu rakamlara baktığınız zaman çok açık ve net bir şekilde Türkiye kamu maliyesi açısından, bütçe performansı açısından son derece başarılı, iyi bir yılı geride bırakmıştır. 2013 yılı bütçesini hazırlarken gayrisafi yurtiçi hasılaya oran olarak merkezi yönetim bütçe açığının yüzde 2,2 olacağını öngörmüştük, bugün gelinen noktada yüzde 1,2 olarak gerçekleştiğini görüyoruz" dedi. Bakan Şimşek, bu performansta, Türkiye'nin gelir performansının çok daha güçlü olmasının, giderlerin de önemli oranda kontrol altında tutulmasının önemli rol oynadığını belirtti. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...