Borsa İstanbul'da kayıplar çoğalıyor: Açılışa yeni düzenleme geldi, bir hafta sonra yürürlükte

Düzenleyen: / Kaynak: Borsa İstanbul
- Güncelleme:
Borsa İstanbul'da kayıplar çoğalıyor: Açılışa yeni düzenleme geldi, bir hafta sonra yürürlükte

Ekonomi Haberleri  / Borsa İstanbul

Kâr satışları nedeniyle geçen haftayı kayıpla kapatan Borsa İstanbul'da düşüş yeni haftada da sürüyor. Merkez Bankalarının kritik faiz kararlarının açıklanacağı haftada Borsa İstanbul'a yeni düzenleme geldi. Açılışa yönelik yeni düzenleme bir hafta sonra yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından değişen ekonomi yönetimi ile tarihi zirvelere yükselen Borsa İstanbul, bir ay aradan sonra geçen haftayı kayıpla kapattı. Geçen haftayı kâr satışları nedeniyle düşüşle kapatan BIST 100'de değer kaybı bugün de sürdü. Borsa İstanbul'un açılış seansına yeni düzenleme geldi. Pay piyasası ve VİOP’ta açılış seansı işleyiş esaslarında değişiklik yapıldı.

AÇILIŞTA ETKİN FİYAT OLUŞUMU SAĞLANACAK

Borsa İstanbul tarafından yapılan duyuruya göre; 15 Eylül 2023 tarihli toplantısında açılış seanslarında daha etkin fiyat oluşumunu sağlamak amacıyla pay piyasasında ve vadeli işlem ve opsiyon piyasasında (VİOP) uygulanmakta olan açılış seansının işleyişiyle ilgili değişiklik yapıldı. 

SON 5 DAKİKA HARİÇ EMİR İPTALLERİ GÜNCELLENDİ

Karara göre pay piyasasında, paylarda açılış seansının emir toplama aşamasının son 5 dakikası hariç olmak üzere emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine, açılış seansına dahil olan pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında açılış seansının emir toplama aşamasının tümünde emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine, Yıldız ve Ana Pazar ile açılış seansına dahil olan pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında açılış seansında piyasa ve piyasadan limite emir türlerinin iletilebilmesine karar verildi.

MİKTAR AZALTIMI YAPILABİLECEK

Bunların yanında VİOP’taki tüm sözleşmelerde açılış seansının emir toplama süresinde emirlerde iptal, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabileceğine yönelik değişiklik de aktarıldı.

DÜZENLEME 1 HAFTA SONRA YÜRÜRLÜKTE

Söz konusu düzenlemeler 25 Eylül 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Yapılacak olan değişik nedeniyle güncellenecek Pay Piyasası Yönergesi, Pay Piyasası Prosedürü ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Prosedürüne yürürlük tarihinden itibaren Borsa İstanbul resmi sitesi üzerinden duyurulacak.

BORSA KAYIPLARIN ARDINDAN DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Öte yandan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4,36 kayıpla 7.961,98 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 7.797,06, en yüksek 8.403,81 puanı gördü. Borsa İstanbuk açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 9,56 puan azalışla ve yüzde 0,12 değer kaybederek 7.952,42 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,40 azalırken, holding endeksi yüzde 0,02 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,87 ile orman kağıt basım, en çok kaybettiren ise yüzde 0,95 ile sigorta oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Borsa İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...