Borsa İstanbul'da bilanço rüzgarı: Kâr da eden var, zarar da! Uzmanlar yeni girecekleri uyardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Borsa İstanbul'da bilanço rüzgarı: Kâr da eden var, zarar da! Uzmanlar yeni girecekleri uyardı

Ekonomi Haberleri

Tarihi seviyelere yükselen Borsa İstanbul'da bilanço rüzgarı esiyor. 123 şirket bilançosunu açıklarken 378’e yakın şirketten daha açıklama gelecek. Şimdiye kadar 108’i kâr açıklarken 12’si zarar açıkladı. Uzmanlardan Borsa İstanbul'a henüz girmeyenler için uyarı geldi.

Ağustos ayına girildiği haftada rekorlar serisini sürdürerek tarihi zirveleri test eden Borsa İstanbul'da rekor kırmaya devam ediyor. Gördüğü en yüksek seviye rekorunu 7.493,87 puana taşıyan Borsa İstanbul yeni güne üzde 0,15 yükselişle 7.423,11 puandan başladı. Rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul'a şirket bilançoları damgasını vurmaya başladı. Şimdiye kadar 123 şirketten108’i kâr açıklarken 12’si zarar açıkladı. 378’e yakın şirketten daha açıklama bilanço açıklanması beklenirken, uzmanlardan Borsa İstanbul için uyarı geldi.

500'DEN FAZLA ŞİRKET BİLANÇO AÇIKLAYACAK

Dünya'da yer alan habere göre 500’den fazla şirketin finansallarını açıklayacağı ikinci çeyrek bilanço sezonu devam ediyor. Toplam 501 şirketin ikinci çeyrek bilançosunu açıklaması beklenirken bu zamana kadar 123 şirket bilançosunu Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıkladı. Bu şirketlerden 108’i kâr açıklarken 12’si zarar açıkladı. Halka açık 12 bankanın 8’i bilançosunu açıklarken 4 bankanın daha ikinci çeyrek bilançosunu açıklaması bekleniyor. 

Borsa İstanbul'da bilanço rüzgarı: Kâr da eden var, zarar da! Uzmanlar yeni girecekleri uyardı

THY'DEN BİR YILDA REKOR KÂR

KAP'a yapılan bildirilere göre; İş Bankası 1,9 trilyon TL aktif büyüklüğe, Teknosa 14,5 milyar TL ciroya, Çimsa yüzde 51 artışla 5,4 milyar TL ciroya, AgeSA 930 milyon TL kâra, Coca-Cola İçecek 23 milyar TL net satış gelirine, ATA GYO 53,4 milyon TL net kâra, Eksun Gıda yüzde 48 kâra ulaştı.

Türk Hava Yolları ise yılın ilk altı ayında 18 milyar 173 milyon lira kâr elde etti. Şirket geçtiğimiz yılın ayın döneminde 11 milyar 375 milyon lira kâr açıklamıştı. Böylece kârını yüzde 60 oranında artırmış oldu.

UZMANLAR KÂR SATIŞLARINA KARŞI UYARDI

Ekonomim'den Şenay Zeren'in haberine göre soluksuz 7 haftadır primli bir seyreden Borsa İstanbul için uzmanlardan kâr satışı uyarısı geldi. Galata Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, şu uyarıları yaptı:

"Kâr satışının tam olarak nerede geleceğini söylemek zor. Ancak, son zamanlarda bazı göstergeler yorulma emareleri göstermeye başladı. Örneğin son 5 günde işlem hacminde düşüş var ve borsada devam eden yükselişe karşı negatif uyumsuzluk gösteriyor. Yükseliş hareketinin başladığı 26 Mayıs’tan bugüne kadar iki aşamalı bir ralli gördük.

26 Mayıs ile 12 Haziran arasında yüzde 30’a yakın yükseliş gördük ve bunun düzeltmesini 12-21 Haziran arasında yüzde 10 civarındaki geri çekilme ile yaptık. Sonrasında 22 Haziran’da yeniden başlayan yükselişte ise dün (7 Ağustos) itibariyle yüzde 45 civarında yükselişle ralli devam ediyor ve bu hareketin henüz düzeltmesi olmadı. Dolayısıyla, olası bir düzeltmenin yüzde 15 civarında olabileceğini düşünüyorum.

Borsa İstanbul'da bilanço rüzgarı: Kâr da eden var, zarar da! Uzmanlar yeni girecekleri uyardı

BORSAYA GİRMEYENLER FIRSATI KAÇIRDI

Borsaya şuana kadar girmeyen yatırımcılar öncelikle büyük bir fırsatı kaçırdılar. Yeni girecek olan yatırımcıların bir düzeltme hareketi beklemelerinde fayda var. Enflasyondan korunma ve haliyle borsadaki olası yeni rallilere gelince; enflasyonist ortamlarda haliyle satın alma gücü düşen yatırımcılar daha riskli ürünlere yönelebiliyorlar.

Borsaya yabancı girişi meselesi, doğrudan ekonomi politikaları ile alakalı. Seçimden sonraki süreçte ekonomi yönetiminin değişmesi ile para ve maliye politikasında Ortodoks sete dönülmesi bir kısım yabancı yatırımcıyı içeriye çekmişti ve yüzde 27,60 civarındaki yabancı takası şu sırlarda yüzde 30,30 civarında seyrediyor. Ancak, henüz gelmeyen yabancı yatırımcılar; uygulanan politikaların daha keskin hatlar içerisinde olmasını ve daha kısa sürede sonuçlarının alınmasını bekliyor.

BORSA İSTANBUL'DA YENİ HEDEF

O yüzden daha gidilecek çok yol var ve bu süreçte ortodoks politikaları daha keskin hatları ile uygulayacak olursak; yabancının dönüşü de hızlanacaktır. Yabancı yatırımcı daha hızlı bir şekilde gelecek olursa; şahsen endeksin hedefini sene sonundan önce 12000-15000 bandı olarak görürüm."

Kaynak: Dünya, Ekonomim

Derleme: Türkiye Gazetesi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...