Borsa İstanbul son 21 yılın zirvesinde: En son 2003 yılında görüldü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Borsa İstanbul son 21 yılın zirvesinde: En son 2003 yılında görüldü

Ekonomi Haberleri

Borsa İstanbul seçimlere girilen son haftada son dönemlerin en hareketli günlerini yaşadı. Kritik seçimler öncesinde siyasi gündemdeki hareketlilik Borsa'da son 21 yılın zirvesinin görülmesini sağladı. Borsa, yüzde 25’in üzerine kadar yükseldi. En son bu oran Kasım 2002’de görülmüştü.

Borsa İstanbul 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktı. Seçimlere günler kala siyaset arenasının hareketlenmesi Borsa'da rekor yükselişleri beraberinde getirdi.

BORSA'DA MUHARREM İNCE DOPİNGİ

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin, adaylıktan çekileceğini duyurması, Borsa İstanbul'da tüm dengeleri alt üst etti. İnce'nin açıklamalarının ardından Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, 4800 puan eşiğine kadar yükseldi. BIST 100'deki günlük yükseliş yüzde 5,7'i, bankacılık endeksindeki günlük yükseliş ise yüzde 9'u buldu.

BANKACILIK HİSSELERİ SON 21 YILIN ZİRVESİNDE

Borsa İstanbul'da işlem gören bankacılık hisseleri, para politikasında değişim beklentisiyle bu hafta %25’in üzerinde yükselerek Kasım 2002’den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti'nin seçilmesinden bu yana gerçekleşen en hızlı yükseliş olarak kayıtlara geçti.

KASIM 2002’DEN BU YANA EN İYİ PERFORMANS

Bankacılık endeksi hafta başından bu yana  yüzde 26 artarken bu yükseliş AK Parti’nin yüzde 44 artış sağladığı Kasım 2002’den bu yana en iyi performans olarak açıklandı. Bankacılık hisseleri içerisindeki yükselişe ise CHP’nin hissedarı olduğu Türkiye İş Bankası A.Ş. yüzde 33,5’lik artışıyla öncülük etti.

KREDİ RİSK PRİMLERİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Öte yandan Türkiye’nin kredi risk primleri (CDS) de Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Böylelikle CDS’ler bu hafta 75 baz puan düşerek 477 seviyesine kadar geri çekildi. Türk varlıklarındaki ralli ise cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin dün adaylığı bırakmasının ardından hızlanmıştı. Yatırımcılar, İnce’nin çekilmesinin seçimin birinci turda tamamlanacağına yönelik beklentiyi kuvvetlendirdiğini düşünürken; yabancı yatırımcıların ilgisini temsil eden ve New York’ta işlem gören iShares MSCI Turkey ETF’ye ise hafta boyunca 14 milyon dolar giriş oldu. Bu naki girişi ise Aralık 2021’den bu yana en yüksek sermaye girişini temsil etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...