Borsa İstanbul, rakiplerine toz yutturdu! Yatırımcının yeni gözdesi dolar ve altını solladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Borsa İstanbul, rakiplerine toz yutturdu! Yatırımcının yeni gözdesi dolar ve altını solladı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi

Halka arzlar ile coştukça coşan, Borsa İstanbul, dünya borsalarını geride bıraktı. 42 milyon yatırımcıya ulaşan Borsa İstanbul, dolar ve altından daha fazla kazandırdı.

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul yatırımcıların yeni gözdesi oldu. 2023'te 3 milyondan fazla yeni yatırımcının katılımıyla BIST 100 endeksinde rekor üzerine rekorlar kırılırken, Borsa İstanbul dünya borsalarını geride bıraktı. İşte Borsa İstanbul'da haftanın en çok kazandıran hisseleri...

REKOR ÜSTÜNE REKOR

Halka arzlar ile yukarı yönlü ivme kazanan Borsa İstanbul bu hafta yeni rekorlara imza attı. 8 bin eşiğini kıran BIST 100 endeksi bu hafta 8.398,44 puanı görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. BIST 100 haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 3,34 artarak 8.325,30 puandan tamamladı.

DOLAR VE ALTINI SOLLADI

Borsa İstanbul dolar ve altına kıyasla, en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre aylık bazda en yüksek reel kazanç değerine ulaşan Borsa İstanbul haftalık bazda ortalama yüzde 3,34 kazandırdı. Dolar/TL yüzde 0,50 değer kazanırken, Euro/TL yüzde 0,50, altının gram satış fiyatı yüzde 0,06 değer kaybetti.

YATIRIMCI HALKA ARZA KOŞTU

Yıl başından bu yana 32 halka arzın yapıldığı Borsa İstanbul'da, yatırımıcı rekoru kırıldı. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre, bu sene halka arza katılan yaklaşık 42 milyon yatırımcıdan toplanan tutar 43 milyar liraya yaklaştı. Geçen yıl da 40 şirket halka arz edilirken, halka arzlara katılan toplam yatırımcı sayısı 8 milyon 713 bin 686 kişi olmuştu.

DÜNYA BORSALARINI SOLLADI

Seçim belirsizliklerinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetimiyle birlikte uygulanmaya başlanan politikaların ardından "ralli" yaşayan BIST 100 endeksi, yıllık performans açısından 2023'te dünya çapında öne çıkan borsalar arasında zirvede yer aldı. BIST 100 endeksi 2023'ün başından bu yana yüzde 51.5’lik getiriyle dünya borsalarını geride bıraktı.

EN ÇOK PRİM YAPAN HİSSE

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok yükselen yüzde 30,19 ile Şekerbank oldu. Şekerbank’ı yüzde 22,52 ile ile İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, yüzde 21,56 ile Ülker Bisküvi Sanayi izledi.

Söz konusu hisseler arasında en çok değer kaybedenler yüzde 8,51 ile İş Yatırım Menkul Değerler, yüzde 7,31 ile Yayla Gıda, yüzde 6,17 ile Borusan Mannesman Boru ve Sanayi Ticaret şeklinde sıralandı.

Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, 371 milyar 762 milyon lirayla Koç Holding, 335 milyar 754 milyon lirayla Türk Hava Yolları ve 317 milyar 889 milyon lirayla Ford Otomotiv Sanayi oldu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...