Borsa İstanbul artık dolar bazlı rekor kıracak! Uzmanlar açıkladı, yabancı yatırımcı akın edecek

Düzenleyen: / Kaynak: Dünya, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Borsa İstanbul artık dolar bazlı rekor kıracak! Uzmanlar açıkladı, yabancı yatırımcı akın edecek

Ekonomi Haberleri  / Dünya, Türkiye Gazetesi

Halka arzlar ile coştukça coşan Borsa İstanbul, artık TL yerine dolar bazlı rekor kıracak. Uzmanlar Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların akın etmesini bekliyor.

Seçimlerin ardından yatırımcıların yeni gözdesi olan Borsa İstanbul'da, Orta Vadeli Programın ardından yabancı kuruluşların Türkiye’ye yönelik pozitif açıklamaları yeni bir ralliyi başlattı. 2023'te 3 milyondan fazla yeni yatırımcının katılımıyla BIST 100 endeksinde rekor üzerine rekorlar kırılırken, Borsa İstanbul için uzmanlardan dikkat çeken yorum geldi. 

HALKA ARZLARLA REKOR ÜSTÜNE REKOR

Yıl başından bu yana 32 halka arzın yapıldığı Borsa İstanbul'da, yatırımıcı rekoru kırıldı. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre, bu sene halka arza katılan yaklaşık 42 milyon yatırımcıdan toplanan tutar 43 milyar liraya yaklaştı. Geçen yıl da 40 şirket halka arz edilirken, halka arzlara katılan toplam yatırımcı sayısı 8 milyon 713 bin 686 kişi olmuştu.

Halka arzlar ile yukarı yönlü ivme kazanan Borsa İstanbul 8 bin eşiğini kıran BIST 100 endeksi geçen hafta 8.398,44 puanı görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Geçen haftayı 8.325,30 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi açılışta 60,25 puan artışla 8.385,55 puandan başladı.

DÜNYA BORSALARINI SOLLADI

Borsa İstanbul, geçen hafta dolar ve altına kıyasla, en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre aylık bazda en yüksek reel kazanç değerine ulaşan Borsa İstanbul haftalık bazda ortalama yüzde 3,34 kazandırdı. Dolar/TL yüzde 0,50 değer kazanırken, Euro/TL yüzde 0,50, altının gram satış fiyatı yüzde 0,06 değer kaybetti.

Seçim belirsizliklerinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetimiyle birlikte uygulanmaya başlanan politikaların ardından "ralli" yaşayan BIST 100 endeksi, yıllık performans açısından 2023'te dünya çapında öne çıkan borsalar arasında zirvede yer aldı. BIST 100 endeksi 2023'ün başından bu yana yüzde 51.5’lik getiriyle dünya borsalarını geride bıraktı.

TL YERİNE DOLAR İLE REKOR KIRACAK

Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre uzmanlar yabancı yatırımcının dönüşüyle birlikte borsada yaşanan TL bazlı rekorların dolar bazlı rekorlara dönebileceğini söylüyor. Borsada yabancı takası hali hazırda yüzde 31 seviyesini geçmiş durumda. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında da son iki haftadır yaşanan çözülmenin hızlanmasıyla buradan çıkan paranın ağırlıklı olarak borsaya gelmesi bekleniyor.

Bu beklenti ışığında yılsonu BIST 100 endeksi tahmini de 10 bin puana çıkmış durumda. Uzmanlar, fiyat istikrarı konusunda atılan adımların ve kurulan yeni ekonomi yönetiminin etkisiyle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primindeki (CDS) düşüşün de Borsa İstanbul’da hisse fiyatlarına olumlu yansıdığını kaydetti.

Yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 65’e çıkması ve OVP’de dolar/ TL tahmininin 2024 yılı için yüzde 50 civarında bir artışa işaret etmesi yatırımcıların bu ortamda hangi yatırım aracını tercih edeceği sorusuna açık ara farkla Borsa İstanbul, yanıtını veren uzmanlar önümüzdeki dönemde gram altın ve TL mevduatın da tercih edilen yatırım araçlarından olacağına dikkat çekiyor.

BORSA İSTANBUL YENİ ZİRVELERİ TEST EDECEK

Gedik Yatırım- Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, Borsa İstanbul'a ilişkin şu yorumu yapıyor: "Seçimleri geride bıraktıktan sonra ve haziran ayında yeni ekonomi yönetiminin de gelmesiyle, borsadaki alım iştahı güçlendi. Gelinen noktada yılın sonuna kadar borsadaki temponun korunması bekleniyor. Enflasyondaki görünüm hala belirsiz ve yukarı yönlü riskler sürüyor. Bu nedenle yatırımcılar alternatif yatırım araçlarına bakarken, en cazip olanı borsa olmaya devam ediyor. Borsa için yılın sonuna kadar yükselişini korumasını bekliyorum. Yeni zirveler test edilmeye devam edebilir. Gün içi oynaklıklar ve kısa soluklu düzeltme hareketine karşı da dikkatli olunmalı. Yeni bir enstrüman çıkmadığı sürece borsadaki temponun korunması beklenebilir. "

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Dünya, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...